Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Bilateral hipogastrik arter ligasyonu: Tersiyer bir merkez deneyimi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer postpartum kanama (PPK) nedeniyle bilateral hipogastrik arter ligasyonu (BHGAL) uygulanan hastaların obstetrik özelliklerini ve maternal sonuçlarını değerlendirmektir. Materyal ve metod: Mayıs 2005 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında tersiyer bir merkezde postpartum dönemde vajinal doğum (VD) sonrası, sezaryan (C/S) esnasında ya da sonrasında PPK nedeniyle BHGAL uygulanan hastaların dijital kayıtları ve hastane arşiv dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, parite, gestasyonel hafta, operasyon süresi, yatış süresi, tahmini kan kaybı, laboratuvar değerleri, transfüzyon yapılan kan miktarları, önceki C/S öyküsü, yoğun bakım gereksinimi gibi parametrelere bakıldı. BHGAL’nun, kanama kontrolünü sağlamadaki etkinliği, endikasyonları, beraberinde uygulanan ek cerrahileri, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonları değerlendirildi. Bulgular: Belirtilen sürede hastanemizde 276008 doğum olmuştur. PPK olan hastaların 41’ine VD sonrasında, 19’una ise C/S esnasında ya da C/S sonrasında BHGAL uygulandı. Atoni nedeniyle PPK olan 28 hastanın 25’ inde kanama BHGAL ile kontrol altına alınırken, 3 hastaya BHGAL ile birlikte histerektomi yapıldı. BHGAL’nun uterin atonide etkinliği %89,2 iken, tüm vakalar değerlendirildiğinde ise başarısı %33,3 olarak bulundu. BHGAL en sık atoni nedeniyle uygulandığı ve BHGAL uygulanan hastalarda en sık komplikasyonun dissemine intravasküler koagülasyon (DİK) olduğu görüldü. İşlemin kendisine bağlı ise bir hastada iliak ven yaralanması tespit edildi. Sonuç: BHGAL’in atoni nedenli PPK’daki kontrolü, diğer PPK nedenlerinin kontrolünden daha etkindir. Bu hastalarda komplikasyonların çoğu işleme bağlı olmayıp PPK’nın komplikasyonlarından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden BHGAL, yeterli cerrahi bilgi ve donanıma sahip ellerde uygulandığında hayat kurtarıcı bir yöntem olmaya devam etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Bilateral Hypogastric Artery Ligation: A Tertiary Center Experience
2019
Yazar:  
Özet:

Background: The aim of this study was to evaluate the obstetric characteristics and maternal outcomes of patients undergoing bilateral hypogastric artery ligation (BHGAL) for primary postpartum hemorrhage (PPH). Materials and Methods: Digital records and hospital archives of patients who underwent BHGAL in the postpartum period after vaginal delivery (VD) or during or after cesarean section (C/S) in a tertiary center between May 2005 and May 2018 were reviewed retrospectively. Demographic characteristics, parity, gestational week, duration of operation, hospitalisation time, estimated blood loss, laboratory values, transfused blood volume, previous C/S history, and intensive care requirement of the patients were evaluated. The efficacy of BHGAL in controlling bleeding, indications, concomitant surgeries, and intraoperative and postoperative complications were evaluated.  Results: There were 276.008 deliveries in our hospital in the specified period. Of the patients with PPH, 41 patients underwent BHGAL after VD and 19 patients underwent BHGAL during or after C/S. In 25 of 28 patients with PPH due to atony, bleeding was controlled by BHGAL, while 3 patients underwent hysterectomy together with BHGAL. While the effectiveness of BHGAL in uterine atony was 89.2%, the success rate was 33.3% when all cases were considered. The most common cause of indication for BHGAL was atony, and disseminated intravascular coagulation (DIC) was the most common complication in patients undergoing BHGAL. Iliac vein injury was detected in one patient due to the procedure itself. Conclusions: BHGAL is more effective on controlling PPH due to atony compared to the control of other PPH causes. Most of the complications in these patients are not related to the procedure but are due to the complications of PPH. Therefore, BHGAL continues to be a life-saving method when applied by centers with adequate surgical knowledge and equipment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi