Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 16
Batman İli Köprülerinin Mimari Açıdan Değerlendirmesi ve Tarihi Yollarla İlişkisi
2017
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu’da M.Ö. 8 bin – 5 bin yılları arasına tarihlendirilen Neolitik dönemde ortak yaşam anlayışıyla birlikte tarımsal faaliyetlerin artması gelişmeyi hızlandırmış ve topluluklar arasında ticari ilişkilerin artmasına yol açarak ticaret yollarının kurulmasına olanak sağlanmıştır. İnsanoğlu, gelişen teknoloji ve genişleyen sınırlar doğrultusunda coğrafi engelleri aşmak için çeşitli çözüm yolları üreterek köprüler inşa etmiştir. Ulaşım mimarisi içerisinde bir grup olan köprüler genel tanımı ile aralarında su, çukur, vadi, arazi, yol gibi doğal engeller bulunan, iki yakayı birleştirmek ve ulaşımı sağlayabilmek için yapılan ahşap, kâgir, asma veya ayaklı yapılardır. Asli görevi ulaşımı kolaylaştırmak olan köprüler ayrıca önemli ticaret yolları üzerinde yer alarak mimarlık tarihinde önemli bir gelişme göstererek günümüze ulaşmıştır. En eski örneklerinin akarsular üzerine ağaç dalları ve odunlarla basit olarak inşa edildiği düşünülen köprülerin zaman içerisinde uzun ömürlü ve daha işlevsel olmaları için taş kullanılarak belli bir mühendislik bilgisiyle tasarlanıp inşa edildikleri görülmektedir. Tarihsel süreç içerisinde artan ticaret yolları, gelişen mimarlık teknikleri ve mevcut coğrafi şartlar köprü yapımının gelişim sürecini etkileyen başlıca faktörlerdir. Anadolu’da inşa edilen köprüler “dik köprüler” ve “düz köprüler” olmak üzere iki farklı plan tipi göstermektedir. Çalışma kapsamımızı Kuzey Mezopotamya’nın bir parçası sayılan Batman ilindeki Dicle Nehri ve kolları üzerinde inşa edilmiş köprüler oluşturmaktadır. Söz konusu köprüler, kemer gözleri, mansap, memba, köprü uzunluğu ve omuzlaması, tempan duvarları, selyaran bölümleri ile köprü mimarlığı konusunda zengin bir biçimleniş göstermektedir. Nehir yataklarının değişen alan özelliklerine bağlı olarak köprü örneklerimizin tek veya çok gözlü köprü tipinde inşa edildiği görülmüştür. Bu çalışma ile konumuz dâhilindeki Batman köprülerinin tarihsel süreç içerisinde üstlendikleri roller ile kentler arasında ticareti sağlayan yollara katkıları araştırılmakta ve bununla birlikte bölgenin mimari anlayışının köprü mimarisine yansımaları ile ilgili sonuçlara ulaşmak çalışmamızın başlıca amaçları arasında bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Architectural Assessment of the Batman Bridges and the Relationship with Historical Ways
2017
Yazar:  
Özet:

in Anatolia. In the Neolithic period, which dates from 8,000 to 5,000 years, the increase in agricultural activities, along with the common sense of life, has accelerated the development and allowed the establishment of trade routes, leading to the increase in trade relations between communities. The human son has built bridges by producing various solutions to overcome geographical barriers in the direction of advanced technology and expanding boundaries. The bridges, which are a group in the transport architecture, are structures made to combine the two sides with natural obstacles such as water, hole, valley, land, road, and to provide transportation. The bridges, which are the original task of facilitating transportation, have also reached today by showing significant advances in the history of architecture by placing them on important trade routes. The most ancient examples are thought to be simply built with tree branches and trees on the streams and the bridges are designed and built with a certain engineering knowledge using stones to be long-lived and more functional over time. The growing trade routes in the historical process, the developing architectural techniques and current geographical conditions are the main factors that influence the development process of bridge construction. The bridges built in Anadolu show two different types of plan, "dick bridges" and "right bridges". Our study scope is made up of the Dicle River and bridges built on its arms in the province of Batman, which is part of Northern Mesopotamia. These bridges, belt eyes, mansap, memba, bridge length and shadows, tempan walls, selyaran sections and bridge architecture show a rich shape. Depending on the changing area characteristics of the river beds, it has been shown that our bridges are built in one or more eye bridges. This study and the main objectives of our work are to investigate the roles that the Batman bridges undertaken in the historical process and the contribution to the roads that provide trade between cities, and at the same time to the results related to the reflection of the architectural understanding of the region to the bridge architecture.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.547
2023 Impact/Etki : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi