Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Turbofan Uçak Motorlarının Uçuşa Elverişli Tutulması İçin Yeni Bir Motor Bakım Sisteminin Tasarımı ve Optimizasyonu
2016
Dergi:  
İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uçak motorlarının çok hassas cihazlar olduğu herkes tarafından bilinir. Özellikle yabancı maddelerin motora girmesi sonucunda büyük maddi hasarlar meydana gelmektedir. Uçak motorlarının bakımları da oldukça maliyetli ve uzun süren işlemlerdir. İdeal bir hava taşımacılığı için bakımların asgari sürede tamamlanması ve uçağın yeniden operasyona döndürülmesi önem arz eder. Günümüzde havayolu şirketleri ve taşımacılık yapan firmalar, bakım kuruluşlarından planlanan bakımı en kısa sürede tamamlamasını istemektedirler. Bu talebe binaen oluşturulan gelişmiş bakım programı sistemlerine, hem üreticiler hem de bakım firmaları çok çaba harcamaktadır. Motor bakımları, uzun süren işlemler olduğu için genellikle operasyona verilen uzun molalarda; özellikle gece yapılması uygun görülen işlemlerdendir. Motor bakımlarını diğer sistemlerden farklı kılan bir diğer durum ise, özel uçuş operasyonları olan ETOPS vb. özelliklerdir. Motorlara yüklenen daha özel kabiliyetler, tabii olarak motorlara uygulanan bakım işlemlerine ek iş yükü olarak yansımaktadır. Motor bakımlarını icra eden teknisyenlerin yetkilendirilmesi de bazı ayrıcalıklı şartları ortaya çıkarmıştır. Motor performansı hem taşınan yolcu ve kargonun miktarını belirler, hem de uçağın harcayacağı yakıt miktarını derinden etkiler. Bu iki önemli faktör doğrudan maliyeti değiştirdiği için, motor performansı havacılıkta dikkate çok şayan bir uygulamadır. Motorun performansının süreklilik arz etmesi ve yüksek verim için motorların her uçuşta gösterdikleri davranışların (Motor Parametreleri) takip edilmesi ve ortaya çıkan aksaklıkların üretici firma talimatları doğrultusunda giderilmesi gerekmektedir. Günümüzde havaaracı ve motor bakımı konusunda yürürlükte olan yasalar optimum bakım performansı ve güvenliği açısından belli noktalarda zaaflar barındırmaktadır. Bu zaafların temelinde operatör şirketlerin bakımı yönetmesi yatmaktadır. Mevcut bakım yönetimi sorumluluğu kanunları değiştirilerek problemlerin aşılması mümkündür. Temel olarak bakım yönetimi ve uygulamasının üretici firma ve bakım yapmaya yetkili kuruluşlar arasında idare edilmesi temeline dayanan bu yeni sistem hem maliyet hem de güvenlik açısından muazzam avantajlar sunmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada uçuş güvenliğini artıran ve operatörler için daha düşük maliyetli olan yeni bir motor bakım sistemi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 1.082
2023 Impact/Etki : 0.149
İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi