Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 21
 İndirme 2
Isparta İlinde Arazi Toplulaştırması Yapılan Alanlardaki Tarım İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Analizi
2018
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Isparta ilinde arazi toplulaştırması yapılan işletmelerin sosyo-ekonomik özelliklerinin belirlenmesi, toplulaştırma öncesi ve sonrasında toplulaştırma yapısının irdelenmesi ve toplulaştırma sonrası işletmelerin ekonomik yapısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Isparta ilinde toplulaştırma yapılan işletmelerden örnekleme yöntemiyle seçilen 65 adet işletmeden, anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmuştur. Araştırma verileri 2012 yılı üretim dönemine aittir. İşletmecilerin tarımsal deneyimi ortalama 31.55 yıldır. İşletmecilerin %92.31’i toplulaştırma sonrası arazilerine olan mesafelerinin kısaldığını, %66.15’i ise tarımsal gelirlerinde artış olduğunu belirtmişlerdir. İşletmelerde toplulaştırma öncesi parsel sayısı 18.00 iken toplulaştırma sonrası bu sayı 9.92’ye düşmüştür. Ortalama parsel büyüklüğü artmış ve bunun yanında toplulaştırma öncesi şekilsiz parsel sayısı 11.02 adet iken, toplulaştırma sonrası dikdörtgen parsel sayısının (9.00 adet) arttığı tespit edilmiştir.  İşletmelerde ortalama GSÜD 44.273,33 TL iken, toplam gayrisafi üretim değeri içerinde en büyük payı bitkisel üretim değeri (%98.12) almaktadır. Üretim masraflarının (33.365,46 TL) %46.41’ini sabit masraflar, %53.59’ünü ise değişken masraflar oluşturmuştur. İşletmelerde GSH 49.263,71 TL iken, saf hasıla 13.075,86 TL’dir. İşletme başına ortalama brüt kar 26.423,90 TL, mutlak kar 10.076,63 TL, nispi kar ise 1,32’dur. Bölgede toplulaştırma çalışmalarının iyileştirilebilmesi için; tarımsal işletmelerde toplulaştırma ile ilgili gerekli eğitim yayım çalışmalarının yaygınlaştırılması ve artırılması, toplulaştırma çalışmaları yapılırken kapalı sulama sistemleri de sisteme entegre edilerek işletmelerin tamamının modern sulama sistemlerinden yararlanmasının sağlaması, işletme ölçeklerinin büyütülmesine dönük politikaların geliştirilmesi, toplulaştırma çalışmaları ile ilgili farkındalığını artırmaya yönelik bölgesel ve ülkesel çapta politikaların izlenmesi yarar sağlayabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.950
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi