Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Antep Fıstığı (Pistacia vera L.) Üretimi Yapan İşletmelerin Tarımsal Mekanizasyon Düzeylerinin Belirlenmesi: Türkiye, Siirt İli Örneği
2020
Dergi:  
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Siirt ili merkez ve ilçelerinde Antep fıstığı (Pistacia vera L.) üretimi yapan işletmelerin tarımsal mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla fıstık tarımının yoğun olarak yapıldığı köylerde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 165 işletmede anket çalışmaları 2019 yılında yürütülmüştür. Yürütülen anket çalışmaları kapsamında, bölgedeki fıstık üreticilerinin arazi, traktör ve tarım alet makine varlıkları göz önünde bulundurularak, Siirt ilinin mevcut mekanizasyon düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, işletme başına düşen traktör sayısı 0.43 adet, işletme başına düşen traktör motor gücü 22.51 kW, ortalama traktör gücü 53.06 kW, traktör başına düşen alet-makine sayısı 2.02 adet, işletme başına düşen alet-makine sayısı 0.85 adet, birim alandaki ortalama traktör motor gücü 3.38 kW ha-1, bir traktörün işlediği alan 15.69 ha olarak saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, işletme ve traktör başına düşen alet-makine sayısı göz önünde bulundurulduğu zaman, Antepfıstığı üretimi yapan işletmelerin mekanizasyon düzeylerinin Türkiye ortalamasından daha düşük olduğu görülmüştür. Bölgedeki işletmelerin küçük boyutta ve monokültür ürün desenine sahip olmasının, mekanizasyon düzeyinin gelişimini önemli ölçüde engellediğini söylemek mümkündür. 

Anahtar Kelimeler:

Previous Post:Pistacia vera L. Manufacturers’ Agricultural Mechanization Nivea Determination: Turkey, Siirt
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim is to determine the agricultural mechanization characteristics of enterprises that produce Antep beans (Pistacia vera L.) in the Siirt region located in the southeastern Anadolu region of Turkey and in its districts. For this purpose, the survey work was carried out in 2019 in 165 selected using the layer sampling method in the villages where corn farming is intensely carried out. In the framework of the conducted survey studies, taking into account the land, tractor and agricultural tool machinery assets of beef producers in the region, the Siirt province’s current mechanization level has been tried to be determined. As a result of the assessment of the data obtained in the study, the number of tractors per operation is 0.43 units, the tractor motor power per operation is 22.51 kW, the average tractor power is 53. 06 kW, the number of instruments-machines per tractor is 2.02 units, the number of instruments-machines per operation is 0.85 units, the average tractor engine power in the unit area is 3.38 kW ha-1, the area where a tractor is processed is 15.69 ha. As a result of this study, when taken into account the number of instruments-machines per operating system and tractor, it has been found that the mechanization levels of enterprises producing Antepfıstığı are lower than the average in Turkey. It is possible to say that the small-sized and monocultural product pattern of in the region significantly prevents the development of the mechanization level. The

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 344
Atıf : 1.511
2023 Impact/Etki : 0.286
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi