Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Akut İskemik İnmeli Hastalarda Hastane Mortalitesi ile Hematolojik Parametrelerin İlişkisi
2020
Dergi:  
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son yıllarda çeşitli hematolojik parametrelerin ateroskleroz ve tromboembolik olayların prognozu ile ilişkilendirildiği birçok çalışma mevcuttur. Biz bu çalışmada nöroloji yoğun bakım ünitesine akut iskemik inme tanısı ile yatırılan hastalarda, hastane mortalitesini ön görmeye katkı sağlayabilecek muhtemel prognostik faktörleri araştırdık. Bu çalışmaya 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında acil serviste akut iskemik inme tanısı aldıktan sonra nöroloji yoğun bakım ünitesine yatırılan 99 hasta dahil edildi. Akut iskemik inme tanısı için hastaların tıbbi öyküsü, nörolojik muayene bulguları, bilgisayarlı tomografi, difüzyon MR görüntüleri kullanıldı. Hastane mortalitesi ile ilişkili olabilecek olası prognostik faktörleri bulmak için yaş, cinsiyet, iskemik lezyonların lokalizasyonu ve hematolojik parametreler (lökosit, nötrofil, lenfosit, monosit, hemoglobin, platelet, mean platelet volume-MPV, red cell distrubition width-RDW, nötrofil/lenfosit oranı-NLO, platelet/lenfosit oranı-PLO, lenfosit/monosit oranı-LMO) karşılaştırıldı. Bu çalışmada; yaş, cinsiyet ve iskemik lezyonlar ile hastane mortalitesi arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Ayrıca lenfosit-monosit oranı (LMO) dışındaki hematolojik parametrelerde de anlamlı bir farklılık saptanmadı. Lenfosit-monosit oranı (LMO:2.06±1.46, p=0.011, sensitivite: %61.7, spesifite: %48.1) hastanede eksitus olan hastalarda istatiksel anlamlı olarak daha düşük bulundu. Sonuç olarak, düşük lenfosit-monosit oranının erken dönem prognozu göstermede faydalı olabilecek bir hematolojik belirteç olduğu, ancak bu konuda daha kapsamlı ve prospektif çalışmaların gerektiği kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar

Benzer Makaleler








Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi

Dergi Türü :   other

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi