Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
İslamiyetten Önce Oluşan Sosyal Yapıların Şiilik Adı Altında İslamiyete Yansıması
2000
Dergi:  
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

M.Ö. 550 yılında Mezopotamya toprakları ve doğu imparatorlukların kalıntıları üzerinde kurulan Hahamenişi imparatorluğu toprak ekonomisine dayalı ve feodal bir bünyeye sahiptir. Bundan dolayı kendisinden önce kurulan devletlerin örf-âdet ve hukuk kaidelerinden etkilenmiştir. Bu devirde, ilk özel mülkiyet kurulmuş ve mülkiyeti koruyan kurallar yasalaşmıştır. Vergi sisteminin kurulması ve özel mülkiyetin doğuşuyla birlikte köylünün ilkel ekonomisinde meydana gelen değişime paralel olarak sosyal yapı da değişime uğramıştır. Bu dönemdeki değişimler köylüyü kaderciliğe doğru yöneltmiştir. Yunanlıların istilasıyla birlikte toplumdaki değişim, örf ve âdetlerin kaynaşmasına ve yeni örf ve âdetlerin benimsenmesine sebebiyet vermiştir. Hahamenişiler’den sonra Eşkaniler ve daha sonraları Sasaniler, Hahamenişiler dönemine ait sosyo-ekonomik düzeni devam ettirmişlerdir. Sasani sistemiyle birlikte, Zerdüşt dininin resmi nitelik kazanarak baskı unsurunsa dönüşmesi sonucunda din adamları, imtiyazlı bir tabaka haline gelmiştir İlahi bir din olan İslamiyet’in emirleri Allah tarafından verildiği için, halkın Zerdüşt dini içinde kutsallaşmış olan örf ve âdetlerini altüst etmeye başlamıştır. İslam dini Muaviye ile birlikte kutsal hedeflerinden saptırılmış, İslamiyet’in ilk yıllarındaki yalın demokrasi yerini despot bir imparatorluğa bıraktığı için halk yavaş yavaş İslamiyet’e karşı tepki duymaya başlamıştır. Şiilik, dinî bir sentez olarak telaffuz edilmiştir. Sasani dönemine ait Zerdüşt dininin tüm kurum ve müesseseleri, Şiilik adı altında yeni bir yapılanmaya tabi tutulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 478
Atıf : 4.760
2023 Impact/Etki : 0.185
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi