Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 8
Ayrışma Sürecinde Orman Karıncalarının (Formica rufa grup) Rolü: İlk Yıl Sonuçları
2019
Dergi:  
Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orman karıncaları (Formica rufa grup) ılıman kuşaktaki ibreli ormanlarda baskın olarak bulunan karınca grubudur. Toprak üstündeki büyük yuvalarını orman tabanından topladıkları organik materyal ve reçine ile inşa ederler. Bu yuvalar yüksek sıcaklık ve düşük nem içeriği bakımından çevrelerinden farklılık gösterirler.  Bu çalışmada bu özel çevresel şartların, ölüörtünün kütle kaybı ile karbon (C), azot (N), potasyum (K), fosfor (P), mangan (Mn), demir (Fe) ve alüminyum (Al)’u ayrışma sürecinde nasıl etkilediğine bakılmıştır. Çalışma Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanında saf karaçam (Pinus nigra Arnold.) ormanında, ölüörtü kese yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Karaçam ibreleri karınca yuvalarının hemen kenarına ve yuvadan 10 m uzağa konulmuştur. Karıncaların etkisi ve kurak yuva şartları nedeni ile ayrışmanın yavaş olmasını beklerken, karınca yuvalarının, karaçam ibrelerinin ayrışma sürecinde, kütle kaybı, karbon, azot, potasyum ve fosfor’un zamansal değişimi üzerinde istatistiksel olarak fark yaratacak etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Fakat mangan, alüminyum ve demir gibi elementlerin zamansal değişiminde karınca yuvalarının, orman toprağına kıyasla bu elementlerin toprağa girişinde yavaşlatıcı etkiye sahip oldukları bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Role of the Forest Worms (Formica rufa group) in the Separation Process: First Year Results
2019
Yazar:  
Özet:

Forests (Formica rufa group) are a group of myrtles found in the Ibreli forests of a moderate generation. They build their large roofs on the ground with organic material and rhinos they gather from the basin of the forest. These shelves differ from their surroundings in terms of high temperature and low humidity.  This study looked at how these specific environmental conditions affect carbon (C), nitrogen (N), potassium (K), phosphorus (P), manganese (Mn), iron (Fe) and aluminum (Al) in the separation process with mass loss. The University of Karatekin School of Forest Research and Application in the Forest (Pinus nigra Arnold.) In the woods, the murder was used by the method of cutting. Cracam ibris are placed right on the edge of the myrtles and 10 meters away from the house. While the effect of the mice and the cause of the dry house conditions are expected to slow the separation, the mice shells have not been determined to have a statistical effect that will differentiate on the time change of mass loss, carbon, nitrogen, potassium and phosphorus during the separation process. But in the time change of elements such as manganese, aluminum and iron, mercury shells have found that these elements have a slowing effect on the entrance to the soil compared to forest soil.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Wood Ants (formica Rufa Group) On Decomposition Process: Preliminary Result
2019
Yazar:  
Özet:

Wood ants (Formica rufa group) are dominating ecosystem elements in coniferous forests of the temperate region. They build the large nests on aboveground with organic material and resin collected from the forest floor. These mounds have higher temperature and lower water content than the surrounding forest floor. We studied how these peculiar environmental conditions affected litter mass loss and carbon (C), nitrogen (N), potassium (K), phosphor (P), manganese (Mn), iron (Fe) and aluminium (Al) mineralisation of organic matter. The study conducted in temperate Black pine (Pinus nigra Arnold.) forest stands in Çankırı Karatekin University Faculty of Forestry Research Forest using the litterbag technique. Black pine needle litter was incubated in adjacent the wood ant nest and 10 m away from the nest edge. While we expected decomposition to be slow due to the dryness of the mounds and effect of wood ants, the ant nests were not found to have a significant effect on the temporal variation of mass loss, carbon, nitrogen, potassium and phosphorus in the process of litter decomposition. However, the release of manganese, aluminium and iron is slower in ant nests compared to forest soil.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Bartın Orman Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 3.342
2023 Impact/Etki : 0.241
Bartın Orman Fakültesi Dergisi