Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Tiroidektomi Sonrası Hipokalsemi Gelişiminde Paratiroid Hormon ve Diğer Faktörlerin Etkisi
2017
Dergi:  
Kocaeli Medical Journal
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada farklı tiroidektomi teknikleri uygulanan hastalarda teknik, hormonal ve beze ait faktörleri inceleyerek hipokalsemiye etki eden nedenleri ortaya koymak amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Prospektif olarak yapılmış bu çalışmaya benign,ve malign tiroid hastalıkları nedeniyle tiroidektomi yapılan 145 hasta dahil edilmiştir. Hastalar cerrahi yönteme göre üç gruba ayrılarak demografik özellikler, hastalık ve cerrahi esnasındaki özellikleri, postoperatif komplikasyonlar ve serum parathormon (PTH) düzeyleri karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Hastaların 118’i kadın 27’si erkek, yaş ortalaması 45.03±13.5’dir. 145 hastanın 34 (%23) tanesinde komplikasyon gelişmiştir. Geçici hipokalsemi ensık görülen komplikasyon olup 22 (%15) hastada meydana gelmiştir. Komplikasyon gelişme oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05) ancak Grup 3 (Bilateral total tiroidektomi) ‘te komplikasyon oranları daha yüksektir.. Hipokalsemi gelişen hastalarda erken ve geç PTH değerleri anlamlı olarak düşük seyretmektedir (p<0.001). Multivaryans analizde ise preoperatif tirotoksikoz, sinir diseksiyonu, preoperatif PTH üst sınıra yakın olması istatistiksel olarak anlamlı olarak etkili faktörlerdir (p<0.05). TARTIŞMA ve SONUÇ: Tiroidektomi sonrası hipokalseminin gelişiminde etki eden en önemli faktörler; bilateral total tiroidektomi, intraoperatif sinir diseksiyonu uygulanması, preoperatif toksik guatr tanısı almış olmak ve preoperatif PTH’nun üst sınıra yakın olmasıdır. Uygun preoperatif hazırlık ve doğru cerrahi teknik ile hipokalsemi oranları azaltılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kocaeli Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 729
Atıf : 380
2023 Impact/Etki : 0.018
Kocaeli Medical Journal