Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Propofol ve Deksmedetomidin Sedasyonunun Göz İçi Basıncı Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması
2008
Dergi:  
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Rejyonal anestezi ile oftalmik cerrahi dışı operasyon geçirecek olgularda propofol ve deksmedetomidin sedasyonunun göz içi basıncına etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Aksiller pleksus bloğu ile birlikte sedasyon uygulaması planlanan, 60 elektif el cerrahisi olgusu randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup P (n=30)’de propofol, 1mg kg-1 iv 10 dakikada yükleme dozu sonrası, Ramsay Sedasyon Skor’u (RSS) 3-4 olacak şekilde 50-100 µg kg-1dk-1 iv infüzyonuna devam edildi. Grup D (n=30)’deki olgulara deksmedetomidin, 1 µg kg-1sa-1 iv 10 dakika yükleme dozu sonrası RSS’u 3-4 olacak şekilde 0.2-0.7 µg kg-1sa-1 infüzyonuna devam edildi. Göz içi basınçları, çalışma ilacı yükleme dozu öncesi (kontrol değer) ve sonrası, operasyonun 15. ve 30. dakikalarında, operasyon sonunda "Tonopen XL aplanasyon tonometresi ile ölçüldü. Propofol göz içi basıncını yükleme dozu sonrası ortalama %18.6, 15.dakikada %17.8, 30.dakikada %21.7, operasyon sonunda %13.3 düşürdü. Deksmedetomidin ise göz içi basıncını yükleme dozu sonrası %34.1, 15.dakikada %36.4, 30.dakikada %42.1 operasyon sonunda ise %40.1 düşürdü. Gruplar birbirleriyle karşılaştırıldığında kontrol değere göre göz içi basıncını düşürme oranlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p<0.05). Olgularda bulantı, kusma, alerji, hipotansiyon, bradikardi ve apne gözlenmedi. Propofol ve deksmedetomidin oftalmik cerrahide güvenle kullanılabilecek sedatif ajanlardır. Sedasyon düzeylerinin hemodinamik etkilerinin benzer olmasının yanı sıra, göz içi basıncını daha fazla düşürmesi nedeniyle deksmedetomidin öncelikle tercih edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of the effects of propofol and dexmedetomidine sedation on eye pressure
2008
Yazar:  
Özet:

We aimed at comparing the effects of propofol and dexmedetomidine sedation on eye pressure in cases of regional anesthesia and oftalmic non-chirurgical surgery. Planned sedation application along with the axil plexus block, the 60 ellective hand surgical phenomenon was randomized into two groups. In group P (n=30) propofol, 1mg kg-1 iv in 10 minutes after the load dose, Ramsay Sedation Score (RSS) 3-4 was continued to 50-100 μg kg-1dk-1 iv infusion. For incidents in Group D (n=30) dexmedetomidine was continued to the infusion of 0.2-0.7 μg kg-1sa-1 so that 1 μg kg-1sa-1 iv 10 minutes after charge dosage would be RSS 3-4 . Eye-in-air pressure, work medication load dosage before (control value) and after, 15 and 30 of the operation. In minutes, at the end of the operation, "Tonopen XL was measured with the applanation tonometer. Propofol dropped an average dose of 18.6 per cent in the 15th minute, 17.8 per cent in the 30th minute, 21.7 per cent in the 30th minute, and 13.3 per cent in the end of the operation. Dexmedetomidine dropped by 34.1 per cent in the 15th minute, 36.4 per cent in the 30th minute, 42.1 per cent in the 30th minute and 40.1 per cent in the end of the operation. When compared groups with each other, it was found that the rates of reduction of eye pressure according to the control value were statistically meaningful (p<0.05). In cases of nausea, vomiting, allergy, hypotension, bradykardi and apnea were not observed. Propofol and dexmedetomidine are sedative agents that can be used safely in ophthalmic surgery. In addition to the similar hemodynamic effects of sedation levels, dexmedetomidine can be preferred in the first place because it reduces the intraocular pressure further.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 2.655
2023 Impact/Etki : 0.023
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi