Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Yeni Normale Uyum Sağlamak: Çevrim-içi Eğitim Döneminde DEHB’li Çocukların Davranışsal Belirtilerindeki Değişimler
2023
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) gibi nörogelişimsel bozuklukları olan çocuklar, COVID-19 pandemisinin neden olduğu sıkıntılar ve ilişkili sosyal izolasyon önlemleri nedeniyle, özellikle hassas bir grup olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, COVID-19 pandemisinde DEHB'li çocukların semptomlarındaki değişikliklerin incelemesi amaçlanmıştır. Metod: Sosyodemografik veriler ve Swanson, Nolan ve Pelham ölçeği (SNAP-IV) ebeveyn formu kullanılarak ölçülen DEHB semptom skorları, pandemi öncesinde aynı eğitim yılındaki hasta dosyalarından elde edilmiştir. Pandemiyle ilgili sorulara ek olarak, ebeveynlerden çocuklarının mevcut durumlarını değerlendirmek için SNAP formunu tekrar doldurmaları istenmiştir. Bulgular: Toplam 104 katılımcının yaş ortalaması 10.5 (SS=2.4) olup örneklemin %28.8’i kızlardan oluşmaktadır. Katılımcıların karantina öncesi ve sırasında DEHB semptom skorlarında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Düzenli çevrim içi eğitim alan katılımcıların dışsallaştırma problemleri anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Yeni başlangıçlı olumsuz duygusal problemler yaşayan ebeveynlere sahip çocuklarda içe yönelim sorunları anlamlı derecede daha yüksek oranda görülmüştür. Babaları evden çalışan katılımcıların içe yönelim sorunları, babaları ofiste çalışan veya işsiz olan çocuklara kıyasla anlamlı ölçüde daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Pandemi, katılımcıların temel DEHB semptomlarında belirgin değişikliğe yol açmamıştır. Pandemi döneminde DEHB'li çocuk ve ergenlerin esenlik halinin sürdürülmesinde eğitim planlamasının yanı sıra, ebeveynlerin esenlik düzeyinin ve istihdam olanaklarının en önemli faktörler arasında yer aldığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Adapting To A New Normal: Changes In Behavioral Symptoms In Children With Adhd During Online Education
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Children with neurodevelopmental disorders, such as Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), are considered a particularly vulnerable group due to the distress caused by the COVID-19 pandemic and associated social isolation measures. This study aimed to examine the alterations in symptoms of children with ADHD during the COVID-19 outbreak. Methods: Sociodemographic data and ADHD symptom scores, measured using the Swanson, Nolan, and Pelham scale (SNAP-IV) parent form, were obtained from patient files from the same educational year prior to the pandemic. In addition to pandemic-related inquiries, parents were requested to complete the SNAP form again to assess their children's current conditions. Results: Of the total 104 cases, 28.8% were female with a mean age of 10.5 (SD=2.4). There were no significant differences in ADHD symptom scores before and during quarantine. Participants who received regular online education had a significantly lower rate of externalizing problems. Children with parents who developed new onset negative emotional problems exhibited a significantly higher rate of internalizing problems. Participants whose fathers worked from home had a significantly lower rate of internalizing problems compared to children with fathers working in an office or who were unemployed. Conclusions: The pandemic did not induce changes in the core symptoms of ADHD. It is inferred that educational planning for children, parental well-being, and accommodating parents' employment opportunities are among the most critical factors in maintaining the well-being of children and adolescents with ADHD during the pandemic period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.217
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi