Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 1
Nature of clays in Late Cretaceous dacitic rocks in the eastern Sakarya Zone (NE Turkey):a geochemical and isotopic approach
2020
Dergi:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Yazar:  
Özet:

Late Cretaceous felsic rocks are common in the eastern Pontides (NE Turkey). These rocks developed as an island arc from the Jurassic to the Miocene; they also host numerous volcanogenic massive sulfide deposits. The Late Cretaceous dacites that outcrop around Zigana Mountain (Gümüşhane, NE Turkey) were exposed to intensive hydrothermal alteration. Widespread hydrothermal alteration of Late Cretaceous dacite in Zigana Mountain has led to the formation of well-developed clay minerals. Their main alteration products are sericite, chlorite, and carbonates (ankerite and calcite). The clay minerals identified by X-ray diffraction and differential thermal analysis include illite, chlorite, small amounts of kaolinite, and smectite. The polytype of illite is 2M1. Illites formed as a result of hydrothermal alteration of feldspars; they are also Fe- and Mg-poor. Chlorite is characterized by decreasing Fe/(Fe+ Mg) ratio with increasing alteration grade and has a trioctahedral structure. Chlorite geothermometer calculations (100-300°C) reflect the activities of hydrothermal solutions. Chlorite forms in more alkaline conditions compared with illite, as its formation is associated with the presence of carbonates. Oxygen and hydrogen stable isotope values, K-Ar dating of illites, and textural and chemical evidence suggest that clays might have formed mainly by alteration of minerals in dacitic rocks with hydrothermal fluids of magmatic origin during the Campanian under acidic?weak alkaline conditions.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Journal of Earth Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 2.620
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Journal of Earth Sciences