Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Yerel halkın orman yangın yönetimine katılımı ve gönüllülüğü - Sistematik bir inceleme
2023
Dergi:  
Türkiye Ormancılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orman yangınları son yıllarda çok fazla ekonomik, ekolojik ve sosyal zarara neden olmuştur. Bu nedenle Orman Yangını yönetiminde (OYY) karar vericilerin işi giderek zorlaşmaktadır. Gelişen karar destek sistemleri karar vericilere yardımcı olsa da hala bazı eksikliklerin olduğu aşikardır. Bu bağlamda, yerel halkın orman yangını yönetiminde aktif rol almasının, hem bilgi toplayabilmesi hem de Yabanıl Kentsel Arayüz (YKA) alanlarında orman yangınıyla doğrudan karşılaşması nedeniyle bu eksiklikleri giderebileceği ve orman yangınıyla mücadelede faydalı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, YKA, Halkın katılımı ve karar verme süreci hakkında genel bilgiler ve bunların orman yangını ile ilişkileri sunulduktan sonra, yerel halkın orman yangını yönetimine katılımı ve bu konudaki karar verme süreçlerinin nasıl ilerlediğine dair son çalışmalar Sistematik İncelemeler ve Meta-Analiz için Tercih Edilen Raporlama Öğeleri (PRISMA) tekniği kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda, orman yangını yönetiminde yukarıdan aşağıya yönetim yaklaşımı yerine Toplum Tabanlı Entegre Yangın Yönetimi (TEGY) yaklaşımının yaygınlaştırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, karar vericilerin yerel toplumun sosyo-ekonomik çıkarlarını gözden geçirerek yangın yönetimine katılım ilkesinin nasıl işlemesi gerektiğine karar vermeleri gerektiğini kuvvetle önermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Local Community Participation and Volunteerism In Wildfire Area Management: A Systematic Review
2023
Yazar:  
Özet:

Wildfires have caused considerable economic, ecological, and social damage in recent years. For this reason, decision-makers in wildfire management (WFM) have face increasingly difficult challenges. While decision support systems help decision-makers, it is clear that some deficiencies still persist. In this context, it is thought that the active role of local people involved in wildfire management can eliminate these deficiencies because they have experience and direct knowledge about fighting wildfires in Wildland Urban Interface (WUI) areas. Hence, their expertise can be utilized in future wildfire containment efforts. In this study, the author presents some general information about WUI, public participation, and the decision-making process and its relation to wildfires. In addition, the author will also examine previous studies on the participation of local people in wildfire management and investigate the decision-making processes regarding this issue by using Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) technique. The results of this study suggest that there should be a widespread adoption of the community-based integrated fire management (CBIFM) approach, instead of the top-down management approach commonly employed in wildfire management. The results strongly suggest that decision-makers should reach a consensus as to how the principle of participation in fire management should work by reviewing the socio-economic interests of the local community.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Ormancılık Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 3.263
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Ormancılık Dergisi