Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 13
Emzirme Sürecinde Olan Annelerin Emzirme Davranışlarını Yönlendiren Tutumlarının İncelenmesi
2021
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Emzirme sürecinde olan annelerin emzirme davranışlarını yönlendiren tutumlarının incelenmesi amacıyla uygulanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan araştırma, Haziran 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Gönüllü 307 anne ile tamamlanan çalışmada ‘Birey Tanılama Formu’ ve ‘Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği’ kullanılmıştır. İstatistiksel olarak tanımlayıcı analizler yapılarak değişkenler arasında One Way Anova testi ve bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin sosyo-demografik özellikleri doğrultusunda yaş ortalamasının 28±6 olduğu, %30,9±1’u liseden mezun olup ve %50,2±0,5’sinin çalıştığı saptanmıştır. Annelerin %72,3’ünün emzirme deneyimi olduğu, %28,8’inin bebeğini 13-18 ay emzirdiği, %28,4’ünün 19-24 ay emzirdiği belirlenmiştir. Annelerin %75,6’sı emzirme eğitimi almıştır. Emzirme eğitimi alan annelerin bu eğitimi %44.,6’sının sağlık personelinden, %6,8’inin aile büyüklerinden aldıkları saptanmıştır. Çalışmada emzirme tutumu değerlendirme ölçeği toplam puan ortalamasının 85.73±18 olduğu belirlenmiştir. Eğitim durumu ve emzirme süreleri ile ölçek toplam puanları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,05). İlkokul mezunu olan ve gebelik sayısı çok olan annelerin emzirme tutum puanının arttığı saptanmıştır. Sonuç: Annelerin emzirme davranışlarını yönlendiren tutumlarının incelendiği çalışmada, emzirme eğitimini büyük oranda almış olmalarına rağmen emzirme tutumu değerlendirme ölçek puan ortalamaları düşüktür. Bu durumun örneklem grubunun az olmasından kaynaklanabileceği gibi emzirmeyi etkileyecek diğer biyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik etkenlerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Annelerin ve anne adaylarının doğum öncesinden başlanarak emzirme davranış ve tutumlarının geliştirilmesi için gerekli eğitimler düzenlenmelidir.  

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Mothers Attitudes During Breastfeeding Affecting Breastfeeding Behavior
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: It was applied to investigate the attitudes of the mothers in the breastfeeding process affecting their breastfeeding behaviors. Method: The descriptive and cross-sectional study was conducted in a university hospital between June 2017 and June 2018. The study was completed with 307 mothers who volunteered to participate in the study. One way Anova test and independent t test were used among the variables. Results: According to the socio-demographic characteristics of the mothers, the mean age was 28±6, 30.9±1% were graduated from high school and 50.2±0.5% were working. It was determined that 72.3% of the mothers had breastfeeding experience, 28.8% had breastfed their baby for 13-18 months and 28.4% had breastfed for 19-24 months. 75.6% of mothers received breastfeeding training. It was found that 44.6% of the mothers received breastfeeding training from health personnel and 6.8% from the family elders. Breastfeeding attitude assessment scale total score average was 85.73±18. There was a significant difference between educational status, breastfeeding time and total scale scores (p<0.05). Conclusion: In the study, although the breastfeeding education was largely received, the mean scores of the breastfeeding attitude assessment scale were low. It is thought that this situation may be due to the low sample size and other biological, psychological, social, cultural and economic factors that may affect the attidues of mothers’ breastfeeding process. Breastfeeding trainings should be organized to developed breastfeeding behaviors and attitudes of mothers and expectant mothers starting before birth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 714
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi