Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 222
 İndirme 57
TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE İKİLİ BİÇİM BİRİMLER
2019
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçe, yapı bakımından Eklemeli diller grubunun sondan eklemeliler arasında yer alır. Türkçede ekler hem yeni sözcük türetmede hem de sözcüklerin söz diziminde kullanımında görev aldıkları için oldukça önemlidir. Bu kullanımlarına göre de yapım ve işletme ekleri olarak iki temel sınıfa ayrılır. Bu yapım ve işletme eklerinin bir kısmı asıl bir kısmı ise yeni ekler olarak değerlendirilirler. Asıl ekler Türkçenin takip edilemeyen döneminde ortaya çıkmış olan eklerdir. Yeni ekler ise takip edilen süreçte ortaya çıkmışlardır. Yani yeni eklerin aşağı yukarı hangi yüzyılda ortaya çıktığını tespit etmek mümkündür. Bu yeni eklerin bir kısmı kök sözcüklerin (asıl biçim birimlerin) eklere dönüşmesi ile; bir kısmı da iki ya da daha fazla ekin (bağlı biçimbirimin) kalıplaşması ile ortaya çıkmışlardır. Asıl biçim birimlerin bağlı biçim birimlere dönüşmeleri sırasında asıl biçim birimin genelde kaybolduğu görülür. Az sayıda olsa da asıl biçim birim ve ondan türemiş olan bağlı biçim birimin bir arada yaşadıkları da görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye Türkçesinde asıl biçim birim (kök) iken bağlı biçim birim (ek) şekilleri de ortaya çıkmış ve asıl ve bağlı biçimbirimleri bir arada görülen ve “ikili biçim birimler” olarak adlandırdığımız biçimbirimler incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 86
2023 Impact/Etki : 0.038
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi