Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
HIRPALANMIŞ KADIN SENDROMUNA YÖNELİK PSİKOSOSYAL MÜDAHALELER
2022
Dergi:  
Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadına yönelik şiddet, kadınların biyopsikososyal sağlığını tehdit eden, yaralanmalarına ve ölümlerine neden olan en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Fiziksel Kadına yönelik şiddet, kadınların biyopsikososyal sağlığını tehdit eden, yaralanmalarına ve ölümlerine neden olan en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Fiziksel şiddet, kadınların yaralanmaları ve hatta ölümlerine neden olabilmesinin yanı sıra hırpalanmış kadın sendromunun da kaynağı olabilmektedir. Uzun süre eşin/partnerin fiziksel şiddetine maruz kalan kadınlarda şiddet döngüsü içerisinde öğrenilmiş çaresizlik, kaygı, depresyon, bilişsel çarpıtmalar ve kişilerarası ilişkilerin bozulmasıyla görülen hırpalanmış kadın sendromu ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmanın amacı hırpalanmış kadın sendromu ve buna yönelik psikososyal müdahale yaklaşımlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikli olarak hırpalanmış kadın sendromuna, şiddet döngüsüne, öğrenilmiş çaresizliğe, fiziksel şiddete maruz kalan kadınlara yönelik uygulamalarda yararlanılabilecek psikososyal müdahale yaklaşımlarından güçlendirme yaklaşımı, çözüm odaklı kısa süreli terapi ve feminist terapiye değinilmiştir. Bu yaklaşımlar çerçevesinde ele alınan psikososyal müdahalelerin şiddet döngüsünün sona erdirilmesinde, kadınların güçlendirilmelerinde önemli bir işlevlerinin bulunabileceği ifade edilebilir. Bunun yanı sıra feminist terapi ve çözüm odaklı kısa süreli terapi uygulamalar, şiddete maruz kalan ve hırpalanmış kadın sendromu yaşayan kadınlarda öz farkındalık, öz yeterlik gibi becerileri destekleyebilir. Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik tedavi ve rehabilite edici sosyal hizmet müdahalelerinde bulunulurken hırpalanmış kadın sendromunun değerlendirilerek psikososyal müdahalelerin planlanması ve uygulanması önemli görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Psychosocial Interventions For The Battered Woman Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

Violence against women is among the most important public health problems experienced worldwide, threatening the biopsychosocial health of women and causing their injuries and deaths. Physical violence can be a source of battered woman syndrome as well as causing injuries and even death to women. Learned helplessness, anxiety, depression, cognitive distortions, and deterioration of interpersonal relationships can be seen in women who have been exposed to physical violence by their spouses/partners for a long time, related to battered woman syndrome in the cycle of violence. This study aims to examine battered woman syndrome and psychosocial intervention approaches. For this aim, the psychosocial intervention approaches that can be used in practices for battered woman syndrome, the cycle of violence, learned helplessness and physical violence, empowerment approach, solution-focused brief therapy approach and feminist therapy approaches are mentioned. It can be stated that psychosocial interventions considered within the framework of these approaches can have an important function in ending the cycle of violence and empowering them. In addition, feminist therapy and solution-focused brief therapy practices can support skills such as self-awareness and self-efficacy in women exposed to violence and suffering from battered woman syndrome. While providing treatment and rehabilitative social work interventions for women exposed to violence, it is considered important to evaluate the battered woman syndrome and to plan and implement psychosocial interventions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi