Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Investigation the presence of potential drug-drug interactions in adult intensive care unit: retrospective study
2016
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Yoğun Bakım Ünitesindeki hastalarda potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri türü ve sıklığı açıklamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Türkiye’de bulunan 18 yataklı erişkin Yoğun Bakım Ünitesine sahip Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütülmüştür. Çalışmaya Ocak 2013 ve Haziran 2013 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesine yatırılan 111 hasta alınmıştır. İlaçlar anatomiksel kimyasal tedavi sınıflandırılmasına göre sıralanmıştır. Yoğun Bakım Ünitesine yatırılan 111 hasta çalışmaya dahil edildi. Potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri analizi için Lexi-Comp veritabanı kullanıldı. Bulgular: Altı aylık bir dönemde, 1681 potansiyel ilaç-ilaç etkileşimi toplam 102 (% 91.9) hastada belirlendi. 101 hastanın potansiyel ilaç-ilaç etkileşimlerininyaygın türü C tipidir (1232,% 73.2). Hastaların potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri ile polifarmasi varlığı, hastalık sayısı ve kalış süresi arasında anlamlı bir ilişki vardı. Potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri olan hastalarda meydana gelen ölümsayısı 68 (% 66.7) ve yoğun bakım ünitesinden taburcu edilen hasta sayısı 34 (% 33.3)' tür. D ve X-tipi potansiyel ilaç-ilaç etkileşimlerinin varlığı ile ilaçların sayısı ve yoğun bakımda kalış süresi arasında anlamlı bir ilişki vardı. Ayrıca ölüm oranı ile D-tipi ve X-tipi potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri arasında ilişki anlamlı derecede yüksekti. 49 (% 44.1) hastada adrenalin ve dopamin arasındaki etkileşimsık görülen potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleridir. Tartışma: Yoğun bakım hastalarında çoklu ilaç kullanımı ve hastalıkların sayısı; potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri ve polifarmasi görülme riskini, hastanede kalış süresini ve mortalite oranını artırmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi