Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 38
 İndirme 6
Gelişmekte Olan Ülkelerde Gelir Dağılımına Etki Eden Faktörler
2022
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Gelir dağılımında yaşanan adaletsizlikler ve bunlara etki eden faktörler pek çok araştırmacı tarafından incelenmiş olsa da, enflasyonun gelir dağılımı üzerinde yarattığı etki hala tartışılagelen konulardan biri olmuştur. Bu nedenle bu çalışmada enflasyonun gelir dağılımı üzerindeki etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Temel değişken enflasyon olmakla birlikte, başka ilave değişkenler de araştırmaya eklenmiştir. Bu eklenen değişkenler ekonomik büyüme, işsizlik, dış ticaret, kamu harcamaları ve nüfustur. Çalışmaya 19 gelişmekte olan ülke dahil edilmiştir. Bu ülkeler dünya bankası sınıflandırmalarında üst-orta ve alt-orta gelir grubunda yer alan ülkelerden seçilmiştir. Analiz, ülkelerin 1990-2017 yılları arasındaki verileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre gelişmekte olan bu ülke grubunda enflasyon oranlarındaki bir birimlik artış, gelir dağılımı adaletsizliğini belirlemede kullanılan Gini Katsayısını 0.0000076 arttırmaktadır. Yani gelişmiş ülkelerdeki enflasyon artışı gelir dağılımı adaletini bozmaktadır. Çalışmaya eklenen diğer değişkenlerin etkilerine bakıldığında ise ekonomik büyümeyi temsil eden kişi başı milli gelirdeki bir birimlik artış, Gini katsayısını 0.0000044 azaltmaktadır. Yani gelir dağılımı adaletini iyileştirmektedir. Kamu harcamalarındaki bir birimlik artış Gini Katsayısını 0.020 arttırmaktadır. Yani gelir dağılımı adaletini bozmaktadır. Buna ilaveten işsizlik oranları, ticari açıklık ve nüfus artış hızının gelir eşitsizliği üzerine anlamlı bir etkisi bulunamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Factors Affecting Income Distribution In Developing Countries
2022
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Although the inequalities in income distribution and the factors affecting them have been examined by many researchers, the effect of inflation on income distribution has still been one of the controversial issues. For this reason, in this study, the effect of inflation on income distribution was tried to be investigated. While the main variable is inflation, other additional variables have been added to the research. These added variables are economic growth, unemployment, foreign trade, public expenditures and population. 19 developing countries were included in the study. These countries were selected from the countries in the upper-middle and lower-middle income groups in the World Bank classifications. The analysis was carried out using the data of the countries between 1990 and 2017. According to the results of the study, a unit increase in inflation rates in this developing country group increases the Gini Coefficient used in determining income distribution injustice by 0.0000076. In other words, the increase in inflation in developed countries disrupts the justice of income distribution. Considering the effects of other variables added to the study; a unit increase in per capita income, which represents economic growth, reduces the Gini coefficient by 0.0000044. In other words, it improves the income distribution justice. A unit increase in public expenditures increases the Gini Coefficient by 0.020. In other words, it distorts the income distribution justice. In addition, unemployment rates, trade openness and population growth rate did not have a significant effect on income inequality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Erciyes Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 883
Atıf : 6.573
Erciyes Akademi