Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 58
 İndirme 19
Norbert Elias ve Figürasyonel Sosyoloji'ye Giriş
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Norbert Elias, modernleşme sürecine ilişkin literatürün klasiklerinden olan Uygarlık Süreci’nin yazarı olan bir sosyolog olarak tanınmaktadır. Elias’ın sosyoloji alanına katkısı, modernleşme süreciyle ilgili analizlere yeni bir bakış açısı kazandırması ile sınırlı değildir. Siyasi kurumlar, ekonomi tarihi, yemek yeme usulleri, futbol, müzik gibi çeşitli birçok konuyu disiplinlerarası bir metodoloji ile ele alan Norbert Elias’ın sosyolojisi oldukça özgündür. Bu makale, Norbert Elias’ın figürasyonel sosyoloji olarak bilinen yaklaşımını, kavramlarını, yöntem ve prensiplerini temel düzeyde anlatarak literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Elias tarafından 1960’lardan itibaren kullanılmaya başlayan figürasyon kavramı, insanlar arasında zaman içerisinde sürekli değişen bağlılıkların doğasına ve bağımlılıklarının boyutuna işaret eder. Elias’a göre bireyler toplumları olmadan, toplumlar da bireyleri olmadan tahayyül edilemeyecekleri için, figürasyon kavramı ile Elias, insanların çoğulcu varlıklarını ve toplumun bireylerle olan ilişkisini sosyolojik açıdan ortaya koyar. Birbirlerine karşılıklı bağımlı insanlarca hem küçük grupların hem de büyük toplumların kurmuş olduğu ağlar olarak tanımlanan figürasyonlar, sürekli değişen ve akışkan durumdaki güç dengeleri olarak nitelendirilirler. Elias figürasyon kavramını, yapı/aktör, birey/toplum, öznellik/nesnellik gibi sosyolojide kabul görmüş düalist yaklaşımları bertaraf edebilmek ve bireylerin toplum içerisinde birbirlerini dolaylı ya da dolaysız yollardan her daim karşılıklı bağımlılık, sorumluluk ve yükümlülükler ile bağlı olduklarını gösterebilmek adına geliştirmiştir. Figürasyonel sosyolojinin amacı ise, çok katmanlı düzeyde biraraya gelmiş insanların işlevsel karşılıklı bağımlılıklarını, insanların birbirleri ve diğer canlılarla oluşturduğu planlanmamış sosyal süreçler içerisinde göstermektir.

Anahtar Kelimeler:

Norbert Elias and the Introduction to Fictional Sociology
2020
Yazar:  
Özet:

Norbert Elias is known as a sociologist, who is the author of the Civilization Process, a classic of literature about the modernization process. Elias' contribution to the field of sociology is not limited to giving a new perspective to the analysis of the modernization process. Norbert Elias’s sociology, which deals with a multisciplinary methodology on a variety of topics such as political institutions, economic history, food processes, football, music, is quite unique. This article aims to contribute to literature by describing the approach, concepts, methods and principles of Norbert Elias, known as figurational sociology. The concept of figuration, which began to be used by Elias since the 1960s, indicates the nature of the liabilities and the extent of their dependencies that constantly change between humans over time. According to Elias, as individuals cannot be imagined without societies, societies cannot be imagined without individuals, Elias, with the concept of figuration, reveals the multiplicity of people and the relationship of society with individuals from a sociological point of view. Figurations defined by mutually dependent people as networks established by both small groups and large societies are defined as power balances in constantly changing and fluid state. Elias developed the concept of figuration in order to eliminate the sociology-accepted dualist approaches, such as structure/actor, individual/society, subjectivity/subjectivity, and to demonstrate that individuals in society are always interdependent, responsible and liable in indirect or indirect ways. The objective of imaginary sociology is to show the functional mutual dependence of people gathered at a multi-layer level, within unplanned social processes in which people form each other and with other beings.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




2014








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences