Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Doğu Akdeniz Bölgesi zeytin bahçelerinde Zeytin fidantırtılı, Palpita unionalis (Hübn.) (Lepidoptera: Pyralidae)’in popülasyon dalgalanması ve meyvelerdeki zarar oranı
2013
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma 2009–2010 yılları arasında Doğu Akdeniz Bölgesi'nin Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye illerindeki dört zeytin bahçesinde Palpita unionalis (Hübn.) (Lepidoptera, Pyralidae)'in ergin ve larva popülasyon dalgalanmasını saptamak amacıyla yürütülmüştür. Ayrıca bu bahçelerde P. unionalis'in zeytin meyvelerindeki zarar oranı da belirlenmiştir. P. unionalis'in erginleri eşeysel çekici feromon kapsüllerle [(E)-11-Hexadecenal ve (E)-11-Hexadecenyl acetate)] içeren beyaz renkli funnel tipi tuzaklarla takip edilmiştir. Larvaları ise her bahçeden 100 sürgünde sayımlar yapılarak izlenmiştir. Bu bahçelerde P. unionalis erginleri feromon tuzaklarda çok düşük sayıda yakalanırken, larva ve yumurtalar yüksek sayıda belirlenmiş ve yıl boyu devam etmiştir. Popülasyon takibi yapılan bahçelerin tümünde; P. unionalis larvalarının 5., 7. ve 11. aylarda en yüksek sayıya ulaştığı belirlenmiştir. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde P. unionalis'in 4–6 tepe noktası oluşturduğu ve yıl boyunca zeytinlerde tüm dönemlerinin bir arada bulunduğu tespit edilmiştir. P. unionalis'in larva popülasyonuna sürgün gelişiminin yanı sıra iklimsel faktörlerin de (sıcaklık ve nem) etki ettiği görülmüştür. P. unionalis esas zararını zeytinin taze sürgün ve yapraklarında yapmasına karşın, özellikle ikinci döl larvalarının zeytin meyvelerinde de beslendiği ve %0.3–2.8 oranında ürün kaybına neden olduğu tespit edilmiştir. Larvaların zararı, zeytin meyvelerinin orta büyüklükteki yeşil olum döneminden, ben düşme dönemine kadar olan 1-1.5 aylık aralıkta belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Eastern Mediterranean Olive Gardens, Palpita unionalis (Hübnan) (Lepidoptera: Pyralidae) population volatility and the rate of damage to the fruit
2013
Yazar:  
Özet:

This study between 2009-2010 years in the four olive gardens in the Adana, Hatay, Mersin and Osmaniye provinces of the Eastern Mediterranean region, Palpita unionalis (Hübnan). (Lepidoptera, Pyralidae) is performed in order to determine the volatility of the adult and larva populations. In these gardens, the damage rate of P. unionalis in olive fruits has also been determined. Adults of P. unionalis were followed by white-colored funnel-type traps containing [(E)-11-Hexadecenal and (E)-11-Hexadecenyl acetate)] with equally attractive feromon capsules. The larvaes were monitored by counting 100 evacuations from each garden. In these gardens P. unionalis adults are captured in a very low number of feromon hole, while larva and eggs have been determined in a high number and continued throughout the year. Population tracking in all of the gardens; P. unionalis larva has reached the highest number in the 5th, 7th and 11th months. It has been found that P. unionalis forms 4-6 hills in the Eastern Mediterranean region and all its periods are found together in the olives throughout the year. P. unionalis has been shown to be influenced by the development of the larva population as well as by climate factors (heat and moisture). Although P. unionalis causes its main damage to the fresh drainage and leaves of olive oil, it has been found that the larva of the second edge is also fed in the olive fruits and causes product loss of 0.3-2.8%. The damage to the larva was determined in the interval of 1-1.5 months, from the medium green positive period of the olive fruits to the falling period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 951
Bitki Koruma Bülteni