Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli Kapsamında Ortaöğretim Felsefe Grubu Alan Becerileri
2024
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk Milli Eğitim sisteminin, çağdaş nitelikte eğitim düzeyine yükselebilmesi ve 21. Yüzyıl becerileri ile uyumu yakalaması adına beceri temelli öğretimi esas alan K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli kapsamında felsefe grubu alan becerilerine de yer verilmiştir. Felsefe grubu alan becerileri; MEB’in üst politikalarında yer alan değerleri taşıyan, yenilikçi, ilerlemeci, evrensel niteliklere ulaşma ve bireylere çağın ihtiyaç duyduğu donanımları kazandırma amacı çerçevesinde oluşturulmuştur. Felsefe grubu derslerinin hedeflerinin Bütüncül Modelin tümüne büyük ölçüde yansıdığını söylemek olanaklıdır. Modelin içinde alan becerilerine yer verilmesi; felsefe grubu derslerinde bütüncül olarak bireyin duyusal, duygusal ve bilişsel düzeylerinde istenilen başarıyı sağlamaya olanak tanıyacaktır. Felsefe grubu olarak ifade edilen felsefe, sosyoloji, psikoloji ve mantık derslerini içine alan beş temel alan becerisi belirlenmiştir. Bu dersler arasında psikoloji dersine ait eğitsel ve öğretimsel hedefleri barındıran beceri ve eğilimlerin Bütüncül Model’de yer alması sebebi ile ayrıca psikoloji alan becerileri yazılmamıştır. Mantık, felsefe ve sosyoloji dersleri için ise; mantıksal muhakeme, felsefi sorgulama, felsefi muhakeme, felsefi düşünce ortaya koyma ve eleştirel sosyolojik düşünme becerileri oluşturulmuştur. Bu alan becerileri altında bütünleşik becerilere, süreç bileşenlerine ve süreç bileşenlerini görünür kılacak, somutlaştıracak göstergelere yer verilmiştir. Bu yapıyı tanıtmak için, beceri temelli öğretimi esas alan çalışmalar incelenmiş, alan becerileri alan yazın doğrultusunda temellendirilmiş ve ortaya çıkan alan becerileri Bütüncül Model ile ilişkilendirilmiştir. Oluşturulan becerilerin, felsefe grubu derslerinin öğretim sürecine, büyük ölçüde temel olacağı ve süreçleri yeniden şekillendireceği öngörülmektedir. Bu doğrultudaki çalışmaların, alandaki eğitim öğretim hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sunacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Field Skills For Secondary Education Philosophy and Related Fields Within The Content Of Turkiye Holistic Model For K12 Skills Framework
2024
Yazar:  
Özet:

In order that Turkish National Education system could reach modern education level and catch up the consistence with 21st Century skills, philosophy group field skills were given place with the content of Türkiye Holistic Model for K12 Skills Framework. Philosophy and related fields skills were formed based on the purpose of reaching the innovative, progressive, universal qualities bearing the values taking place in the higher policies of MoNE and making the individuals attain the equipment needed by the modern age. It is likely to say that the objectives of the courses of philosophy and related fields are reflected to a great extent in the whole Holistic Model. Giving place for the field skills in the model will allow to provide the desired success at the sensory, emotional and cognitive levels holistically in the courses of philosophy and related fields. Five basic field skills comprising the courses of philosophy, sociology, psychology and logic known as philosophy and related fields were determined. Among these courses, psychology field skills were not written separately since the skills and inclinations bearing educational and teaching objectives for the course of psychology take place in the Holistic Model. As for the courses of Logic, philosophy and sociology, logical reasoning, philosophical query, philosophical reasoning, determining philosophical thought and critical sociological thinking skills were formed. Under these field skills, integrative skills, processive components and indicators that would make processive components apparent and embody them were given place. In order to introduce this structure, studies based on skill-based teaching were reviewed, field skills were grounded in line with the related literature and the field skills emerged were related to the Holistic Model. It is predicted that the skills formed would be a basis to a great extent for the teaching process for the courses of philosophy and related fields reshape the process. It is thought that the studies that would be carried out in this sense would make a contribution to the realization of the teaching objectives in the field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.806
2023 Impact/Etki : 0.599
Milli Eğitim Dergisi