Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
PUVA Tedavisi Alan Mikozis Fungoides Hastalarının Deri Kanseri Riski: Retrospektif Bir Çalışma
2015
Dergi:  
Türk Dermatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Mikozis fungoideste (MF) PUVA tedavisi diğer hastalıklardakine göre daha uzun sürebilmektedir. Çalışmamızın amacı, PUVA tedavisi görmüş ve uzun süre takip edilmiş MF hastalarında tedavinin başta deri kanseri olmak üzere deri üzerine kronik yan etkilerini araştırarak ülkemiz ile ilgili veri elde etmektir. Yöntemler: Çalışma grubunu, İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı MF polikliniğimizdeki, ilki 1994 ile 2006 yılları arasında olmak üzere bir veya birkaç kür PUVA tedavisi almış, 5 yıldan fazla izlenmiş ve 2012 yılında düzenli takibi sürmekte olan hastalar oluşturdu. Bulgular: Elli MF’li hastanın ortalama takip süreleri 10,2±2,8 yıl idi. PUVA tedavisi sonrası 6 hastada (%12) PUVA lentigoları saptanırken bunlardan 2’sinde (%4) takipleri süresince deri kanseri (bazal hücreli karsinom, Bowen hastalığı) gelişti. Deri kanseri gelişen hastalarda ortalama seans sayısının (295,5±7,8) ve toplam UVA dozunun (1452 J/cm2) diğerlerinden (128,7±73 seans, ortalama doz 515±31 J/cm2) yüksek olduğu dikkat çekti. PUVA lentigosu ile deri kanseri gelişimi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,01). Sonuç: PUVA tedavisi sonrası ortalama 10 yıl süreyle izlediğimiz hastalarımızda deri kanseri oranı %4 olup ülkemiz için PUVA tedavisinin MF’li hastalarda göreceli güvenli olduğu söylenebilir. Bununla birlikte çok yüksek UVA dozlarına çıkılmamalı ve hastaların yaşam boyu takibi yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türk Dermatoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türk Dermatoloji Dergisi