Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 66
 İndirme 12
CUMHURİYET DÖNEMİNDE YURT DIŞINA ÖĞRENCİ GÖNDERME FAALİYETLERİ VE “TALHA SABUNCU” ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modernleşme hareketlerinin toplumsal yansımalarından birisi olan yurtdışına öğrenci gönderme faaliyetlerinin, Avrupa’da meydana gelen teknik ve ilmi gelişmeleri yerinde takip etmek ve mümkünse bu gelişmelerin Türkiye’ye getirilmesini sağlamak gibi bir amaçla yapıldığı söylenebilir. Özellikle Avrupa Devletleri ile yapılan çeşitli savaşlarda Osmanlı ordularının yenilgiler alması, Osmanlı devlet adamlarını çeşitli çözüm arayışlarına sevk etmiştir. 18. yy’ın ikinci yarısından sonra başlayan yurtdışına öğrenci gönderme faaliyetleri, bu arayışın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde başlayan yurtdışına öğrenci gönderme faaliyetleri Cumhuriyet sonrasında da devam etmiştir. 1929 yılında çıkarılan 1416 sayılı kanunla birlikte, yurtdışına öğrenci gönderme faaliyetlerinin daha düzenli ve programlı bir şekilde yapıldığı görülmektedir. İlgili kanunundan sonra pek çok öğrenci eğitim amacıyla yurtdışına gönderilmiştir. Öğrencilerin büyük bir kısmının burslu olduğu Cumhuriyet sonrası dönemde, yurtdışına gönderilen öğrencilerin eğitim gördükleri alanlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma ve modernleşme süreçleri ile örtüşmektedir. Cumhuriyet döneminde eğitim için yurtdışına giden öğrenciler başta Almanya olmak üzere Fransa, Belçika, İsviçre, İngiltere, Avusturya, İtalya, Macaristan, Çekoslovakya, İsveç ve Polonya gibi Avrupa ülkelerine gönderilmiştir. Ayrıca modern dünyanın yükselen iki önemi devleti olan ABD ve Japonya gibi devletlere de yurtdışı eğitimi için öğrenciler gönderilmiştir. Amerika’ya gönderilen az sayıda öğrenci iktisat, bankacılık, petrol ve maden mühendisliği gibi alanlarda eğitim görmüştür. Amerika’ya gönderilen öğrencilerden birisi de 1929 yılında Robert Kolejindeki eğitimini bitiren Talha Sabuncu’dur. 1931 yılında Amerika’nın New-York şehrine giden Talha Sabuncu, Columbia Üniversitesinin iktisat kürsüsünde doktora eğitimin tamamlayarak Türkiye’ye dönmüştür. Türkiye’ye döndükten sonra Ticaret Vekâletinin çeşitli birimlerinde görev alan Talha Sabuncu, Petrol Ofisi gibi Türkiye’nin önemi kurumlarından birisinin kuruculuğunu üstlenmiştir. Bu makalede Talha Sabuncu’nun yurtdışı eğitim faaliyetleri ve eğitimi sonrasındaki mesleki hayatı hakkında bilgi verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Students in the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic of the Republic
2020
Yazar:  
Özet:

It can be said that the activities of sending students abroad, which is one of the social reflections of the modernization movements, are carried out with a purpose such as to track the technical and scientific developments that occur in Europe and, if possible, to ensure that these developments are brought to Turkey. The defeat of the Ottoman armies in various wars, especially with the European states, has led the Ottoman state men to a variety of solutions. After the second half of the 18th century, the activities of sending students abroad began as a result of this search. The activities of sending students abroad began in the Ottoman period and continued after the Republic. In addition to the Law No. 1416 issued in 1929, the activities of sending students abroad are seen to be conducted more regularly and programmedly. After the relevant law, many students have been sent abroad for education purposes. In the post-Republic period where most of the students are scholarships, the areas where students sent abroad are studied are covered with the development and modernization processes of the Republic of Turkey. Students who go abroad for education during the Republic period have been sent primarily to European countries such as France, Belgium, Switzerland, England, Austria, Italy, Hungary, Czechoslovakia, Sweden and Poland. Students have also been sent to countries like the U.S. and Japan, the two emerging countries of importance in the modern world, to study abroad. A few students sent to the United States have studied in fields such as economics, banking, oil and mining engineering. One of the students sent to America is Talha Sabuncu, who graduated from Robert College in 1929. Talha Sabuncu, who went to New York City in 1931, returned to Turkey by completing a doctoral degree at the University of Columbia's Economics Course. After returning to Turkey, Talha Sabuncu, who served in the various units of the Trade Agency, took over the foundation of one of the important institutions of Turkey, such as the Petroleum Office. This article provides information about Talha Sabuncu's foreign education activities and professional life after his education.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.192
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi