Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
BEDENSEL ENGELLİLER İÇİN MUTFAKLARDA HAREKETLİ MOBİLYA VE EKİPMANLARININ TASARLANMASI
2017
Dergi:  
İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mutfak fonksiyon olarak yemek pişirme, yemek yeme, çeşitli yemek gereçlerini ve gıdaları saklayabilme, bulaşık yıkama gibi temel eylemlerin yerine getirildiği yerdir. İnsanlar günün önemli bir bölümünü mutfakta geçirirler. Bedensel engellilerin de mutfakları kullanabilmeleri olağandır. Sadece mutfaktaki hareketli veya sabit elemanların ölçülerinde farklılıklar vardır. Mutfakta yemek pişirmek, yemek yeme, mutfak gereçlerini ve gıdaları saklamak sadece özürsüz bireyler için değil engelli bireyler içinde geçerlidir. Ayrıca engelliler için  “kendi yemeğini yapabilmek” hiçte azımsanmayacak bir öneme sahiptir. Aslında engelli kullanıcı için mobilya tasarımı özel durumlarından dolayı kişilerin kısıtlanan hareketlerini, yardımcı ekipmanlar veya özel düzenlemeler vasıtasıyla yapabilir hale gelmesi ve yardıma ihtiyaç duymaksızın hayatını devam ettirebilmesidir.     Günümüz teknolojisinde mutfakları engellilere uygun hale getirmek mümkündür. Mutfakta engelliler için en büyük problem erişebilirlik mesafelerinin uygun olmamasıdır. Özellikle mutfak dolaplarının standart yükseklikleri engellilerin kullanabilmeleri için uygun değildir. Bunun yerine bazı üretici firmaların engellilerin antropometrik ölçülerine göre ürettikleri mutfak ekipmanları mevcuttur. Bunun yanında yüksekliği ayarlanabilir tezgahlar,  hareketli elektrikli gereçlerde engellilerin mutfakları kullanmasını kolaylaştırır. Bu makalede engellilerin mutfaklarda yaşadıkları problemler göz önüne alınarak çözüm önerileri sunulmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 297
Atıf : 290
İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi