Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Son Trimestırdaki Gebelerin Üriner İnkontinans Yaşama Durumları ve Gebelik Deneyimlerinin İncelenmesi
2022
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gebelik süreci kadının kendini algılayışını etkilemektedir. Bunun yanında gebenin üriner inkontinans sorunu yaşaması gebeye ek zorluklar getirmektedir. Gebelerin üriner inkontinansa bağlı olarak yaşadığı sorunların gebelik deneyimlerini etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada son trimesterdeki gebelerin inkontinans yaşama durumları ve gebelik deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Prospektif tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan bir ilde, Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği’ne antenatal takip için başvuran gebeler üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya 30-39. gebelik haftasında olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 143 gebe dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak, “Gebe Tanıtım Formu”, “Aşırı Aktif Mesane Değerlendirme Formu”, “Gebelik Deneyimleri Ölçeği” ve “İnkontinans Etki Anketi” kullanılmıştır. Araştırmaya ait veriler IBM SPSS 26.00 paket programı ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 27.41±5.72’dir ve %96.5’i çalışmamaktadır. Kadınların ortalama gebelik haftaları 36.30±2.44’tür. Kadınların %36.4’ü şu anki gebeliklerinde idrar kaçırma şikayeti yaşadığını belirtmiştir. Gebelerin yaşları, eğitim durumları ve gebelik sayıları ile gebelik deneyimi ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p <0.05). Aşırı aktif mesane yaşama ve idrar kaçırmadan etkilenme durumları gebelerin gebelik deneyimlerini olumsuz yönde etkilemektedir (p<0.05). Sonuç: Gebelerin üriner inkontinans yaşama oranları yüksek bulunmuştur. Gebelerin sosyo-demografik özellikleri gebelik deneyimlerini etkilemektedir. Gebelerin olumlu bir gebelik deneyimi yaşayabilmeleri için üriner inkontinans yaşama durumlarının ve sosyo-demografik özelliklerinin değerlendirilmesi ve gereken hemşirelik bakımının sağlanması önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Pregnant Women’s Urinary Incontinence and Pregnancy Experiences Who Were In Third Trimester
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Pregnancy affects the self-perception of women. Besides, having problems such as incontinence brings additional difficulties to the pregnant woman. It is thought that the problems regarding incontinence experience may affect the pregnancy experience of pregnant women. In this research, it is aimed to investigate the pregnancy experiences and urinary incontinence experiences of pregnant women who were in the third trimester. Methods: This prospective descriptive study was conducted in the obstetrics and gynecology department of a Women’s and Children's Health Hospital in a city in the southeast of Turkey. Totally 143 pregnant women were recruited who were in 30-39th gestational age and voluntary to participate in this study. “Pregnant Women Introduction Form”, “Pregnancy Experience Scale”, “Overactive Bladder Assessment Tool” and “The Incontinence Impact Questionnaire” were used as data collection tools. Research data were analyzed by using the IBM SPSS packet program. A <0.05 p-value was accepted as statistically significant. Results: The mean age of the pregnant women was 27.41±5.72 years and 96.5% did not work. The mean gestational weeks were 36.30±2.44. Of the women, 36.4% stated that they experienced urinary incontinence in their current pregnancies. A statistically significant difference was found between the age groups, educational status and the number of pregnancies of pregnant women, and pregnancy experience scale scores (p<0.05). The overactive bladder and incontinence impact status affected negatively the pregnancy experiences of pregnant women (p<0.05). Conclusions: Incontinence rates during pregnancy were found to be high. The socio-economic status of pregnant women affects pregnancy experiences. It is important to assess incontinence experiences and socio-demographic status of pregnant women to live a positive pregnancy experience and provide necessary nursing care.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 370
Atıf : 211
2023 Impact/Etki : 0.02
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi