Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 45
 İndirme 13
Uluslararası Siber Güvenlik Normları ve Sorumlu Siber Egemenlik
2021
Dergi:  
İstanbul Hukuk Mecmuası
Yazar:  
Özet:

Başlangıçta, devlet düzenlemesi ve müdahalesinden arınmış kişiler-arası özgür ve açık bir iletiş im, haberleş me ve paylaş ma alanı olarak tahayyül edilen siber alan kısa sürede ulusal ve küresel siyasetin temel bir konusu haline gelmiştir. 2007’de Estonya’ya, 2008’de Gürcistan’a ve 2010’da İran’a yönelik devlet-destekli olduğu iddia edilen siber operasyonlar, siber güvenliğin ulusal ve uluslararası bir güvenlik meselesine dönüşmesinde önemli rol oynamıştır. Her ne kadar siber diplomasi ve uluslararası hukuk, siber alanın militerleşmesini geriden takip etse de son on yılda uluslararası siber güvenlik normların benimsenmesi amacıyla birçok uluslararası girişim olmuştur. Bu makale, Martha Finnemore ve Kathryn Sikkink (1998) tarafından geliştirilen normların yaşam döngüsü modeli çerçevesinde Birleşmiş Milletler’in silahsızlanma ve uluslararası güvenlik konuları ile ilgilenen Birinci Komitesi’nde yirmi yıldan uzun bir süredir uluslararası güvenlik bağlamında devletlerin siber teknoloji kullanımlarına yönelik sürdürülen müzakerelere odaklanarak uluslararası siber güvenlik normlarının ortaya çıkışına ve siber alana ilişkin uluslararası rejimlerin oluşumunun ilk aşamasına, yani norm yaşam döngüsünün başlangıcına ışık tutmayı amaçlamaktadır. Makale, Birleşmiş Milletler’in Birinci Komitesi altında görev yapan Açık Uçlu Çalışma Grubu’nun 2021 yılındaki nihai raporunun siber alanda sorumlu devlet davranışına ilişkin normların ilk aşamadan ikinci aşamaya geçmesi bakımından kritik öneme sahip olduğunu iddia edecektir.

Anahtar Kelimeler:

International Cybersecurity Norms and Responsible Cyber Sovereignty
2021
Yazar:  
Özet:

Initially envisioned as a free and open communication space between people, free from state regulation and intervention, cyberspace has become a fundamental subject of national and global politics over the last decade. Allegedly state-sponsored cyber operations against Estonia in 2007, Georgia in 2008 and Iran in 2010 played an important role in turning cybersecurity into a national and international security issue. Although the development of cyber diplomacy and international cybersecurity law were left behind the militarization of cyberspace, nevertheless, there have been many international initiatives to adopt international cybersecurity norms in the past decade. Within the framework of the life cycle model of the norms developed by Martha Finnemore and Kathryn Sikkink (1998), this article aims to shed light on the emergence of international cybersecurity norms by focusing on the negotiations held at the First Committee of the United Nations for more than twenty years. The article argues that those negotiations held under the First Committee dealing with disarmament and international security issues indicate the first stage of the formation of international rules related to cyberspace, and the negotiations to be completed under the UN Open-Ended Working Group in 2021 is critical for the transition of international cybersecurity norms from the first to the second stage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İstanbul Hukuk Mecmuası

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.772
Atıf : 4.803
2023 Impact/Etki : 0.113
İstanbul Hukuk Mecmuası