Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Bazı bitki türlerinin yeşil gübre olarak soğan sak nematodunun (Ditylenchus dipsaci) mücadelesi için in vitro etkinliği
2021
Dergi:  
Anatolian Journal of Botany
Yazar:  
Özet:

Soğan sak nematodu, Ditylenchus dipsaci (Kühn, 1857) Filipjev, 1936, dünyada bitkisel üretimde önemli kayıplara neden olan bitki paraziti bir nematoddur. Doğada birikim yapmayan ve toprak kökenli hastalık ve zararlıların kontrolünde ümit var mücadele yöntemlerinden biri yeşil gübrelemedir. Yeşil gübrelemenin soğan sak nematodu üzerine etkinliği ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, Brassicaceae familyasından 4 bitki türü ve bir Tagetes patula L. çeşidinin soğan sak nematodu üzerindeki etkinliği in vitro olarak araştırılmıştır. Çalışmada su ve kum ortamında 4. ve 11. günde 5 bitki türünde nematodlardaki hareketsizlik oranları kayıt edilmiştir. Bitki türlerinin etkinliği zamanla artmıştır. Çalışmada bütün uygulamalarda en yüksek hareketsiz nematod oranı roka ile elde edilmiştir. Su ortamında 4. ve 11. günlerde sırasıyla %84.1 ve %95.7 oranlarında hareketsiz nematod elde edilirken kum ortamında, hareketsiz nematod oranı %60.2 ve %86.1 olarak kayıt edilmiştir. Rokayı takiben Tagetes patula 4. ve 11. günlerde sırasıyla su ortamında %72.9 ve %98.3 oranlarında, kum ortamında ise %40.9 ve %81.9 oranlarında etkinlik göstermiştir. Turp da sırasıyla 4. ve 11. günlerde su ortamında %62.5 ve %94.2, kum ortamında %59.2 ve %80.9 hareketsiz nematod oranları ile ümitvar bulunmuştur. Çalışmada elde edilen veriler tarla koşullarında yeşil gübre uygulamaları için ön veri oluşturmuştur.

Anahtar Kelimeler:

In Vitro Effectiveness Of Some Plant Species As Green Manure For The Control Of Stem and Bulb Nematode (ditylenchus Dipsaci)
2021
Yazar:  
Özet:

Stem and bulb nematode, Ditylenchus dipsaci (Kühn, 1857) Filipjev, 1936, is a plant parasitic nematode that causes significant losses in plant production in the world. One of the promising methods for control of soil-borne diseases and pests that do not accumulate in nature is green manure application. Studies on the effectiveness of green manure on stem and bulb nematode are limited. In this study, the activity of 4 plant species from Brassicaceae family and one Tagetes patula L. variety on stem and bulb nematode was investigated in vitro. In the study, rates of motionless nematodes were recorded in the water and sand medium in 4 days and 11 days in five plant species. The efficiency of the plant species was increased over time. In all treatments in the study, the highest rate of motionless nematodes was obtained with arugula. On the 4th and 11th days in the water medium, 84.1% and 95.7% of motionless nematodes were obtained, respectively, while in the sand medium, the rate of motionless nematodes was 60.2% and 86.1%. Following the arugula, Tagetes patula showed activity at the rates of 72.9% and 98.3% in the water medium and 40.9% and 81.9% in the sand medium on the 4th and 11th days, respectively. Radish was also found promising with 62.5% and 94.2% in water medium, 59.2% and 80.9 in the sand medium, on the 4th and 11th days, respectively. The data obtained in the study provided preliminary data for green manure applications under field conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anatolian Journal of Botany

Dergi Türü :   Uluslararası

Anatolian Journal of Botany