Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
DEVLET AYGITININ DÖNÜŞÜMÜ: HİBRİT MERKEZİLEŞME
2021
Dergi:  
Tarsus Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sermaye birikimi sürecinde ekonomik ve toplumsal alanın yeniden yapılandırılması devlet aygıtının dönüşümüne yol açmıştır. Devletin nasıl dönüştüğü sorusu farklı bakış açıları ve yaklaşımlar yoluyla analiz edilmiştir. Bu makale devletin dönüşümünü, devlette güç olgusunu egemenlik kavramıyla ilişkilendirerek gücün kaçınılmaz olarak bir noktada yoğunlaştığını varsayarak, tartışmayı amaçlamaktadır. Bu eğilim, yeni sağ hakim anlayışı çerçevesinde, 1980 sonrasında yürütmenin artan oranda güçlendirilme eğiliminde olması savıyla ilişkilendirilmektedir. Yürütmede güç yoğunlaşması olarak ele alınan bu süreç aynı zamanda merkezileşme olgusunu da yeni bir forma kavuşturmuştur. Siyasi ve idari merkezileşme kavramlarının bir arada olmasını anlatan yeni merkezileşme/hibrit merkezileşme çalışmanın ana çerçevesini oluşturmaktadır. Kamu yönetimi literatüründe birçok çalışmanın konusu olan “devletin dönüşümü olgusunun”, gücün bir noktada yoğunlaşmasıyla /merkezileşmesiyle bağlantılı olduğu, çalışmanın temel varsayımını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, 1980 sonrası artan oranda yürütmede güç yoğunlaşmasının kamu yönetiminin örgütlenmesinde ve işleyişinde ortaya çıkan yeni bir tür merkezileşme- hibrit merkezileşme- ile ele alınabileceği ileri sürülmektedir. Türkiye’de kamu yönetiminde hibrit merkezileşmeye örnek olarak, 2007 yılında yapılan referandumla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi örnek olarak verilebilir. Bu bağlamda, siyasal ve yönetsel alanın iç içe geçtiği, yürütmede siyasal ve yönetsel alan ayrımlarının farklı bir forma kavuştuğu söylenebilir. Makalede sonuç olarak kamu yönetiminde dönüşümün yaşandığını ancak esas dönüşenin devlet aygıtının kendisi olduğu iddia edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Transformation Of The State Device: Hybrid Centralization
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Tarsus Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Tarsus Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi