Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
DADAĞLI (KAHRAMANMARAŞ) BÖLGESİNDE KARBONATLI KAYAÇLAR İLE İLİŞKİLİ EPİJENETİK Pb CEVHERLEŞMESİNİN ALTERASYON JEOKİMYASI
2022
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Alp-Himalaya Orojenik sistemi nedeni ile Türkiye’de önemli tektonik kuşaklar meydana gelmiştir. Bu kuşaklardan olan Toros Orojenik Kuşağı Kahramanmaraş bölgesinde Arabistan levhasının birimleri ile bir arada gözlenmektedir. Dadağlı (Kahramanmaraş) bölgesi Arabistan levhasının kenar kıvrım kuşağında yer alan önemli bir bölgedir. Bu bölgede Seydişehir formasyonuna ait birimler en yaşlı litolojiyi oluşturur. Bu birim üzerine ise açısal uyumsuzlukla Mesozoyik karbonatları gelmektedir. Dadağlı kuzeyinde mostra veren Mesozoyik yaşlı karbonatlarda da kurşun cevherleşmesi gözlenir. Karbonatlı kayaçların kırık ve çatlaklarında gelişen cevherleşme damar tipi ve epijenetik oluşumludur. Galenit, sfalerit, barit, götit, pirit, serüzit, smitzonit ve gang olarak da kuvars parajenezi oluşturur. Cevher zonundaki örneklerde yapılan jeokimyasal analizlerde PbO maksimum % 60’a ulaşmaktadır. Cevher damarı civarındaki örneklerin saha ve mikroskop incelemesinde karbonatlaşma ve serisitleşme yaygın olarak gözlenir. Bölgedeki jeokimyasl değişimin ortaya konulması amacı ile de alterasyon jeokimyası çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalarda kullanılmak üzere indeksler hesaplanmıştır. Cevher zonunda klorit-karbonatpirit indeksi (CCPI) değerleri 57,02-93,24 (ortalama: 81,26), kimyasal bozunma indeks (CIA) değerleri 4,57-81,92 (ortalama: 30,80) ve alterasyon indeksi (AI) değerleri ise 4,81-94,33 (ortalama: 45,06) arasındadır. CIA değerleri düşük ve orta dereceli ayrışma olduğunu gösterir. Alterasyon jeokimyası diyagramlarında ve mikroskop incelemelerinde yaygın alterasyon türlerinin karbonatlaşma ve serisitleşme olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In the area of DADAĞLI (KAHRAMANMARAŞ) with carbonate cows related epigenetic PB CEVHERLEŞMES ALTERASION JEOCHEMY
2022
Yazar:  
Özet:

Due to the Alp-Himalayan orogenous system, significant tectonic generations have occurred in Turkey. The Toros Orogenic Generation of these generations is observed together with the units of the Arab sheet in the Kahramanmaraş region. Dadağlı (Kahramanmaraş) is an important area located in the edge of the Arabian sheet. In this area, the units of the Seydişehir formation form the oldest litology. On this unit, Mesozoic carbonates come with angle incompatibility. In the Mesozoic old carbonates, which are displayed in the northern border, the bullet is also observed. Carbohydrate is formed by the vein type and epigenetic that develops in the broken and fractures of carbonate stones. Galenitis, sfaleritis, baritis, ghetto, piritis, serozyt, smitzonitis and gang also form quartic parogenesis. In geochemical analyses in samples in the Cevher zone, PbO is up to a maximum of 60%. In the field and microscopic examination of samples around the vesicular vein, carbonatization and sericitation are widely observed. In order to identify the geochemical change in the area, alteration geochemistry studies have been carried out. The indicators are calculated to be used in these studies. In the Cevher zone, the chloride-carbonatpirite index (CCPI) values are between 57,02-93,24 (medium: 81,26), the chemical decomposition index (CIA) values are between 4,57-81,92 (medium: 30,80) and the alteration index (AI) values are between 4,81-94,33 (medium: 45,06). The CIA values show that there is a low and middle-degree separation. In alteration geochemistry diagrams and microscopic studies, common types of alteration have been identified as carbonatization and serisitization.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 54
2023 Impact/Etki : 0.136
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi