Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 35
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Kronik Solunum ve Kalp Hastalıklarında Anksiyete ve Depresyon Sıklığı ve İlişkili Özelliklerin Değerlendirilmesi
2015
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Çalışmamız; bir eğitim ve araştırma hastanesinde, kronik solunum yolu ve kronik kalp hastalığı nedeniyle yatarak tedavi gören hastaların emosyonel durumlarını değerlendirmek,  sosyo-demografik özellikler ve hastalık çeşidi ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Çalışmaya, Ağustos 2014 ile Mart 2015 tarihleri arasında, göğüs ve kardiyoloji kliniklerinde yatan, bilinen psikiyatrik hastalığı olmayan 144 hasta dâhil edildi. Hastaların sosyo-demografik özellikleri yüz yüze görüşme yöntemi ile; emosyonel durumları hastanın kendi doldurduğu 14 sorudan oluşan Hastane Anksiyete ve Depresyon (HAD) Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 80’i (% 55,5)  Kronik Solunum Yolu Hastalığına, 64’ü (% 44,5) Kronik Kalp Hastalığına sahipti ve ortalama hastalık süreleri 7,1 yıldı. Tüm hastalarda anksiyete oranı % 53,5, depresyon oranı % 75 bulundu. Kronik Solunum Yolu Hastalığı olan grupta ortalama anksiyete skoru 8.73,  Kronik Kalp Hastalığı olan grupta ortalama anksiyete skoru 11.43 bulundu ve aralarındaki fark anlamlı idi (p<0.001). Ortalama depresyon skoru; sırasıyla 8.55 ve 10.19 bulundu ve iki grup arasında anlamlı farklılık vardı (p=0,037). Yaş ile anksiyete (p=0,002; r=0,255) ve depresyon (p<0,001; r=0,300) skorları arasında anlamlı ilişki vardı. Anksiyete ile cinsiyet (p=0,147) arasında anlamlı ilişki yokken, depresyon kadınlarda daha fazlaydı (p=0,037). Eğitim durumu ile anksiyete (p=0.002, r=-0,256) ve depresyon (p=0,003, r=-0,250) arasında negatif korelasyon bulundu. Sonuç: Çalışmamız, kronik solunum ve kalp hastalarında, depresyon ve anksiyetenin oldukça yüksek oranda bulunduğu ortaya koydu. Bu psikiyatrik komorbiditeler hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemekte ve somatik hastalığını daha da ağırlaştırabilmektedir. Bu nedenle bu tip kronik hastalığı olan hastalara, mevcut hastalığının tedavisinin yanında psikososyal desteğin de verilmesi yararlı olabilir.   ( Sakarya Med J 2015, 5(4):199-203 ) Anahtar Kelimeler: KOAH, Astım, KKY,  Anksiyete, Depresyon, Emosyonel durum

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.179
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi