Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 124
 İndirme 34
KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SAHİL-NÂMELER VE DERVİŞ HİLMÎ DEDE’NİN SAHİL-NÂMESİ
2015
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Divan şairleri yaşamış oldukları veya gezip gördükleri şehirler hakkında değişik vesilelerle birçok şiir yazmışlarıdır. Yazmış oldukları bu şiirlerde bahsettikleri şehirlerin sahip olduğu tarihî, coğrafî, mimârî vb. özellikleri hakkında bilgi vermişlerdir. Bu bağlamda klasik Türk edebiyatında Osmanlı coğrafyasındaki birçok şehir, sahip oldukları özelliklerle şiirlere konu olsa da adından en fazla bahsedilen ve hakkında en fazla şiir yazılan şehir, İstanbul’dur. Hem Osmanlı’nın başkenti ve en önemli kültür merkezi olması hem de sahip olduğu tabii güzellikleriyle İstanbul, bir şehrin güzelleri ve güzelliklerinin anlatıldığı birçok şehrengize konu olmuştur. İstanbul, divan şairlerince sadece şehrengizlere konu yapılmamış aynı zamanda sahil-nâme adı verilen ve Boğaziçi sahillerinde bulunan yerleşim yerlerinin anlatıldığı şiirler vesilesiyle de ele alınmıştır. Klasik Türk edebiyatında özellikle 18. yüzyılda rağbet gören sahil-nâmeler, sadece İstanbul hakkında yazılmış şiirler olması bakımından şehrengizlerden farklılık gösterir. Ancak şehrengizlere göre bu türde yazılmış olan eser sayısı son derece azdır. Kaynaklarda sadece Fennî, İzzet Efendi ve Derviş Hilmî Dede’nin sahil-nâmesinin olduğu kayıtlıdır. Bu çalışmada şimdiye kadar metni tespit edilemediği için üzerinde hiçbir çalışma yapılmayan Derviş Hilmî Dede’nin sahil-nâmesinin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş ve eserin Latin alfabesine çevirisi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2015
Yazar:  
0
2015
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.313
2023 Impact/Etki : 0.026
Route Education and Social Science Journal