Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 30
 İndirme 11
AŞAMALI TEPKİ MODELİ VE KLASİK TEST KURAMI ALTINDA ELDE EDİLEN TEST VE MADDE PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2015
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı klasik test kuramı (KTK) ve aşamalı tepki modeli (ATM) altında Yapılandırmacı Öğrenme Ortamları Ölçeğinin kestirilen madde ve test parametrelerinin karşılaştırılarak, araştırmacılara hangi kuram altında kestirilen parametrelerin daha keskin ve güvenilir olduğunu sunmaktır. Geleneksel güvenirlik analizi ve özdeğer grafiği sonuçları veri grubunun tek boyutlu olduğunu ve ölçekten elde edilen sonuçların güvenilir olduğunu göstermektedir. Yapılandırmacı öğrenme ortamları ölçeği ortaokul formunun madde ortalaması 3,39 olarak hesaplanmış ve bu da orta düzeyde madde güçlüğüne karşılık gelmektedir. Madde ayırıcılık parametreleri incelendiğinde KTK altında 10 maddenin düşük ayırıcılığa sahip olduğu, ATM altında ise 3 maddenin düşük ayırıcılığa sahip olduğu ve ayırıcılık değerlerinin 0,61 ile 1,81 arasında değiştiği ortaya konmuştur. Her iki kuram altında madde ayırıcılık parametreleri arasında r=0,96 düzeyinde korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak her iki kuram altında kestirilen madde ve test parametrelerinin yüksek düzeyde ilişkili olduğu, model varsayımların karşılandığı ve sınırlılıkların göz önüne alındığı durumlarda her iki kuramında kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Test and Item Parameters Under Graded Response Model (irt) and Classical Test Theory
2015
Yazar:  
Özet:

The primary objective of the present research was to investigate the test and item parameters of Constructivist Learnin Envirement Scale (CLES) under graded response model (GRM) and classical test theory (CTT) and submit the best model which was fitted to real data. The results from a traditionally reliability analysis and a eigenvalue plot indicated that CLES scale satisfied the unidimensionality assumption and reliable. The mean response of CLES scale items was 3,39 which reflected the fact that the items tended to have fairly moderate difficulty values overall. Regarding the item discrimination, there were 10 items with low discrimination values for CTT because their item dicsrimination values are less than 0,60 and .there was 3 items with a very low level for GRM analysis. Item discrimination parameters for each item ranged between 0,68 and 1,81. It should be noticed that item discriminations can be considered as generally adequate and efective at distinquishing among respondents based on their estimated trait levels. The discriminations from the graded response model and classical test theory analysis correlated highly (r=.96) with each other. As a result, it can be colcluded that item and test parameters were highly correlated and researchers could use two methods if their assumpions were met and limitations were considerd. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.229
Atıf : 10.456
Quarter
Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q1
55/239

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi