Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Kan Glukoz Seviyesi ile Kas Gücü, Propriosepsiyon ve Vücut Kompozisyonu Arasındaki İlişki
2020
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tip 2 diabetes mellitus (Tip 2 DM) tanılı hastalarda kan glukoz seviyesi ile kas kuvveti, propriosepsiyon, denge, düşme ve vücut kompozisyonu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Tip 2 DM tanısı almış 35-65 yaş aralığında 40 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların açlık kan şekerleri, HbA1c ve B12 vitamin değerleri, hasta takip dosyalarından kaydedildi. Çalışma kapsamında hastalara alt ekstremite kas testi, diz eklemi propriosepsiyon değerlendirmesi, denge ve düşme değerlendirme testleri, vücut kütle indeksi değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Sol diz 60° fleksiyon pozisyon duyusu ile HbA1c arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,026, rs=0,352). Sağ diz 60° fleksiyon pozisyon duyusu ile APG arası anlamlı ilişki bulundu (p=0,047, rs=0,316). Kan glukoz seviyeleri ile denge, kas kuvveti ve vücut kompozisyonu arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Tip 2 DM tanılı hastaların alt ekstremite kas kuvvetinin ve diz propriosepsiyon duyularının iyi durumda olduğu ancak gözler kapatılıp görsel input ortadan kaldırıldığında daha çabuk denge kaybı gösterdikleri ve propriosepsiyon duyularının bu yönde etkilenmiş olduğu saptandı. Bu verilere dayanarak Tip 2 DM tanılı hastalara denge egzersizlerinin tedavi programlarına erken dönemde eklenmesinin ileride yaşayacakları propriosepsiyon ve denge bozuklukları gibi durumlarda koruyucu etki göstereceğini düşünmekteyiz

Anahtar Kelimeler:

The relationship between blood glucose levels and muscle strength, proprioseption and body composition in type 2 diabetes patients
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Type 2 diabetes mellitus (Type 2 DM) is the study of the relationship between blood glucose levels and muscle strength, proprioseption, balance, decline and body composition. Tools and Methods: 40 patients in the age range 35-65 were included in our study with a type 2 DM diagnosis. The patient’s hunger blood sugar, HbA1c and B12 vitamins were recorded in the patient’s tracking files. During the study, patients were given the lower limb muscle test, the knee joint proprioseption assessment, balance and fall assessment tests, body mass index assessment. Results: The left knee found a meaningful relationship between 60° flektion position sensation and HbA1c (p=0,026, rs=0,352). The right knee found a meaningful relationship between 60° flektion position and APG (p=0,047, rs=0,316). There was no meaningful relationship between blood glucose levels and balance, muscle strength and body composition. The result: Patients with type 2 DM were found that the lower limb muscle strength and knee proprioseption sensations were in good condition, but when the eyes were closed and the visual input was eliminated, they showed a faster loss of balance and the proprioseption sensations were affected in this direction. Based on these data, we believe that adding balance exercises to the treatment programs in the early stages of patients with type 2 DM will have a protective effect in cases such as their future proprioseption and balance disorders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 394
2023 Impact/Etki : 0.093
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi