Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 3
İbn Cemâa’nın Siyaset ve Yönetim Düşüncesi
2021
Dergi:  
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Siyasetname ve nasihatname türü eserler, siyaset, devlet ve yönetim hakkında önemli bilgi, ıslahat, nasihat ve öğütler içerirler. Bu eserlerde devlet başkanından en alt devlet görevlisine kadar devlette yönetici ve diğer görevlilerin nitelik, görev ve sorumlulukları hatırlatılır yanlış ve bozulmalar ortaya konularak çözüm önerileri getirilir. Bedreddin İbn Cemâa tarafından kaleme alınan Tahrîrü’l-Ahkâm fî Tedbîri Ehli’l-İslâm adlı eser de insanlığın ortak siyaset görüşü birikimini teşkil eden siyasetname kapsamında görülebilecek ve ele alınabilecek bir kitaptır. Bedruddîn İbn Cemâa, İslam siyaset ve yönetim düşüncesi tarihinde görüşleriyle dikkat çeken önemli isimlerdendir. Son tahlilde İbn Cemâa, araştırmacılar, bilhassa siyaset ve yönetim alanında çalışanlar için hazine değerinde bir eseri miras bırakmıştır. Muhaddis ve fakih olarak İbn Cemâa, müderris vasfıyla hocalık yapmış ve birçok öğrenci yetiştirmiş bir ilim insanıdır. Bu araştırmanın problemi, İbn Cemâa’nın siyaset ve yönetim düşüncesinin temel noktalarının ne olduğudur. Bu makalede İbn Cemâa’nın mezkur eserine dayanarak siyaset ve yönetimle ilgili yaklaşımlarını anlamak amaçlanmaktadır. Çalışma, bu amaç kapsamında bilhassa siyaset bilimi, sosyoloji ve tarih araştırmalarına katkı sağlamayı da hedeflemektedir. Araştırmacı, anlamacı metodolojik paradigma çerçevesinde nitel yaklaşımla ve dökümantasyon tekniği ile elde edilen veriler çerçevesinde konuyu ele almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Ibn Jamâa’a Thought On Politics and Governance
2021
Yazar:  
Özet:

Siyasahnamah [politics book] and nasihanamah [advice book] type works contain remarkable knowledge, view, advice and proposals about politics and governance. In these works, the qualifications, duties and responsibilities of governors, administrators and other officials from president to the lowest state official in the state are reminded, and problems and distortions are put forward and solution offers are made. The work titled Taḥrīr al-aḥkām fī tadbīr ahl al-Islam, written by Badraddīn Ibn Jamāʿa, is also a book that can be seen and discussed within the scope of the politics books that constitutes the common political view of humanity. Badraddīn Ibn Jamāʿa is one of the important names attracting attention with his views in the history of Islamic politics and governance thought. In the final analysis Ibn Jamāʿa left a treasure worthy work for researchers, especially those working in the field of politics and governance. As a professor of hadith and fiqh, he taught and raised many students. The problem of this research is to set forth the main points of Ibn Jamāʿa’s thought of politics and governance. In this article, it is aimed to understand and explain of the approaches of Ibn Jamāʿa about politics and governance based on his mentioned work. Within the scope of this purpose, the study also aims to contribute to researches on political science, sociology and history. Within the framework of the understanding methodological paradigm, the researcher addresses the subject with a qualitative approach and the documentation technique

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 383
Atıf : 321
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi