Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Elektrik Kabloları için Halojensiz Alev Geciktirici Kılıf Malzemesi Üretiminde Kullanılan Kompozit Malzemede Çinko Borat, Alüminyum Hidroksit ve Magnezyum Hidroksit Kompozisyonunun Optimizasyonu
2023
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada enerji dağıtım hatlarında kullanılan kılıf malzemelerinin katkılandırılması ile alev geciktirici kılıf malzemesinin üremi üzerine çalışılmıştır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar incelendiğinde Halogen Free Flame Retardant (HFFR) olarak en çok kullanılan malzemeler Alüminyum Hidroksit Al (OH)3 (ATH), Magnezyum Hidroksit Mg (OH)2 (MDH) olarak karşımıza çıkmıştır. Bu malzemelere ek olarak Çinko Borat malzemesinin yanmazlık özelliğinden yararlanılarak, 3 alev geciktirici malzeme ile çalışma yapılmıştır. Çalışmaların çekme dayanımı ve yüzde uzama ve LOI (Limiting Oxygen Index) sonuçlarının optimum sonuçları ve en uygun kombinasyonları için deneysel tasarım yöntemi kullanıllanılmıştır. Deneysel tasarım yönteminin için ECHIP-7 programına tüm girdi parametreleri (çekme dayanımı ve yüzde uzama ve LOI) girilmiştir. Polimer matris olarak Lineer Düşük Yoğunluklu Polietilen (LLDPE) ve Etilen Vinil Asetat (EVA) kullanılmıştır. HFFR kılıf malzemesi için optimum bileşimin ağırlıkça% 40 Polimer, % 30 ATH ve % 30 MDH'ye sahip olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Optimum parametre kriterleri göz önüne alındığında, kompozisyonda ZB kullanımına gerek olmadığı da görülmüştür. Optimize edilen reçete kablo kılıflamasında kullanılarak kabloya elektriksel, mekanik ve yanma testleri uygulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Optimization Of Zinc Borate, Aluminum Hydroxide and Magnesium Hydroxide Composition In Composite Material Used In The Production Of Halogen-free Flame Retardant Sheath Material For Electrical Cables
2023
Yazar:  
Özet:

This study focused on the production of the flame retardant sheath material used in electric distribution lines, that is produced by doping. When reviewing the studies carried out so far, Aluminium Hydroxide Al(OH)3 (ATH), Magnesium Hydroxide Mg(OH)2 (MDH) were found to be used as Halogen-Free Flame Retardant (HFFR) materials. In addition to these two compounds, the study was carried out with three flame retardant materials by using the flame retardant property of the Zinc Borate compound. In the study, the design of the experimental method was used to optimize the maximum tensile strength, elongation and Limiting Oxygen Index (LOI) of composites and define the most suitable composition. Linear Low-Density Polyethylene (LLDPE) and Ethylene Vinyl Acetate (EVA) were used as polymer matrices. The weight percent of Al(OH)3, Mg(OH)2, ZnB2O4 compounds were taken to be input variables, and the maximum tensile strength, elongation, and Limiting Oxygen Index values of the composites to be output variables for using in ECHIP-7 software that is a design of experiment program. At the end of the study, 40 %w of polymer, 30%w of ATH, and 30%w MDH was selected to be an optimum composition for the HFFR sheath material. Given the optimum parameters criteria, it was also seen that there is no need for Zinc Borate usage in the optimum composition. The optimum composition was used as cable sheath material, and electrical, mechanical, and burning tests were applied to the produced new cable. 

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.043
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi