Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Örtü Altı Üretime Yer Veren Tarım İşletmelerinin Sermaye Yapısı: Konya İli Örneği
2023
Dergi:  
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada; Türkiye’nin Konya ilinde örtüaltı üretime yer veren tarım işletmelerinin sermaye yapıları incelenmiştir. Bu işletmelerde ortalama işletme büyüklüğü 42.73 da olup, bu alanın % 5.63’ünü örtüaltı üretim alanı oluşturmaktadır. Aktif sermayede yer alan unsurlar içinde en düşük dönen (cari) varlıklar olup, oranı %2.39’dur. İkinci olarak orta vadeli varlıklar yer almakta ve oranı %10.75’tir. Ülkemiz işletmelerinde genel olarak karşılaştığımız gibi çalışma bölgesinde de duran varlıklar çok büyük orana sahiptir (%86.85). İncelenen işletmelerde öz sermayenin toplam sermaye içindeki oranı %95.98, yabancı sermayenin oranı ise %4.02 olarak tespit edilmiştir. İşletmeler ortalaması ekonomik rantabilite %4.96’dır. Örtüaltı üretim alanı arttıkça ekonomik rantabilite de artmaktadır. Mali rantabilite ekonomik rantabiliteden büyük olup, örtüaltı üretim alanı arttıkça işletmelerin yabancı sermayeyi etkin olarak kullandığını göstermektedir. İncelenen işletmelerde en yüksek gelirin örtü altı üretimden (%41.70) elde edildiği tespit edilmiştir. Örtüaltı üretim sistemi küçük alanlarda yüksek verim ve gelir elde edilebilmesi açısından tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Capital Structure Of Agricultural Enterprises Including Greenhouse Production; Konya Province Example
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the capital structures of the agricultural enterprises that include greenhouse production in Konya/Turkey were examined. The average size of these enterprises is 42.73 da, and 5.63% of this area is greenhouse production area. Among the elements included in the vibrant capital, the lowest circulating (current) assets are 2.39%. Secondly, there are medium-term assets, and their ratio is 10.75%. As we generally see in our country's enterprises, fixed assets in the study area have a considerable percentage (86.85%). The ratio of equity capital to total capital in the examined enterprises was 95.98%, and the ratio of foreign capital was 4.02%. The average economic profitability of enterprises is 4.96%. As the greenhouse production area increases, the economic profitability also increases. Financial profitability is more significant than economic profitability, and it shows that enterprises use foreign capital effectively as the greenhouse production area increases. It was determined that the highest income was obtained from greenhouse production (41.70%) in the examined enterprises. The greenhouse production system is recommended for high efficiency and revenue in small areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi