Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
RETROGRESYON VE YENİDEN YAŞLANDIRMA İŞLEMİ UYGULANMIŞ 7075 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ SERTLİK DAVRANIŞI
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Metallerin mekanik özellikleri ısıl işlem uygulanması ile artırılabilmektedir. Alüminyum ve alaşımlarının sertlik dayanımlarını arttırabilmek için yaşlandırma işlemi uygulanabilmektedir. Bu çalışmada da 7075 alüminyum alaşımına retrogresyon ve yeniden yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Uygun çözeltiye alma ve suni olarak yaşlandırma işlemi olan T6 ısıl işleminin gerçekleştirildiğinden emin olmak için öncelikle 7075 alüminyum alaşım 480˚C’de 2 saat çözeltide bekletilerek ardından soğutulup, oda sıcaklığında doğal olarak yaşlandırılmıştır. T6 ısıl işlemini ve sonrasında T6 işleminden daha yüksek 150˚C -170˚C -190˚C sıcaklıkları arasında 60 dakika, 180 dakika ve 300 dakika sürelerde yaşlandırma uygulanmıştır. Yaşlandırma sürecinde yeniden çözeltiye alma süresi ve sıcaklıklarını değiştirerek bu değerlerin AA7075 alüminyum alaşımının sertlik değerlerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonuçları, çözeltiye alma sıcaklığının ve süresinin alüminyum alaşımının sertlik değerinde artış sağladığını göstermiştir. Isıl işlemin sıcaklık ve bekletme süresi, alüminyum alaşımlarının mikroyapısında meydana getirdiği değişikliklerden dolayı alaşımların sertlik değerlerini etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Hardness Behavior Of The Retrogressed and Reaged 7075 Aluminium Alloy
2021
Yazar:  
Özet:

Mechanical properties of metals can be advanced by applying heat treatment. Aging can be applied to increase the hardness strength of aluminum and its alloys. In this study, retrogression and reaging process was applied to 7075 aluminum alloys. In order to make sure that the T6 process, which is the heat treatment with appropriate solution and artificial aging process, has been performed or not, the 7075 aluminum alloy samples were first kept in solution at 480˚C for 2 hours, then cooled, and naturally aged at room temperature. T6 heat treatment followed by aging for 60 minutes, 180 minutes and 300 minutes at temperatures between 150 °C-170 °C-190 °C higher than T6 treatment temperatures. The effect of these parameters on the hardness values of 7075 aluminum alloy by changing the resolution treatment time and temperatures in the aging process was investigated. The results of the study showed that the solution treatment temperature and time increased the hardness value of the aluminum alloy. The temperature and holding time of the heat treatment affect the hardness values of the alloys due to the changes they cause in the microstructure of the aluminum alloys.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 54
2023 Impact/Etki : 0.136
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi