Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 6
 İndirme 4
TÜRKİYE’DE İHRACAT ÇEŞİTLİLİĞİ VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: ARDL YAKLAŞIMI
2022
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küreselleşmenin artmasıyla birçok alanda uluslararası etkileşim artmaktadır. Bu etkileşimin gerçekleştiği alanlardan biri de ülkelerin talep ettikleri mal ve hizmetlerdir. Bu durum karşısında uluslararası ticarette ihracat rekabet gücüne sahip olan ülkeler daha kazançlı çıkmaktadır. Dolayısıyla dış talebe uygun ürünler üretmek ve bu ürünleri uluslararası pazarlara sunmak ülkelere rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu noktadan hareketle, çalışmada Türkiye ekonomisi için teknoloji yoğunluk düzeyinde ihracat çeşitliliğinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini araştırılmaktadır. Çalışmanın diğer çalışmalardan farkı ihracat verilerinin teknolojik yoğunluğu bakımından gruplar halinde ele almasıdır. Çalışma 1989-2020 dönemini kapsamaktadır. ARDL sınır yaklaşımı testinden faydalanılmıştır. Ampirik uygulamalar neticesinde Türkiye’de ihracat ve ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu görülmüştür. Emek yoğun mallar ekonomik büyümeyi pozitif etkilediği ancak sermaye ve teknoloji yoğun malların negatif etkilediği görülmüştür. Hammadde yoğun malların ihracatı ve ekonomik büyüme arasında anlamlı bir ilişki elde edilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

Nexus Between Export Diversity and Economi̇c Growth In Turkey: Ardl Approach
2022
Yazar:  
Özet:

With the increase of globalization, international interaction is increasing in many areas. One of the areas where this similarity takes place is the similarities in the goods and services demanded by the countries. In the face of this situation, countries with export competitiveness in international trade are more profitable. Therefore, producing products suitable for foreign demand and offering these products to international markets provide countries with a competitive advantage. From this point of view, in our study, we investigated the effect of exports diversity on economic growth for the Turkish economy. However, the difference of our study from other studies is that export data is handled in groups in terms of technological intensity. The study covers the period 1989-2020. ARDL boundary approach test was used. As a result of empirical applications, it has been observed that there is a long-term relationship between exports and economic growth in Turkey. It has been seen that labor-intensive goods have a positive effect on economic growth, while capital and technology-intensive goods have a negative effect. No significant relationship could be obtained between the export of raw material-intensive goods and economic growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.397
2023 Impact/Etki : 0.446
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi