Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 13
 İndirme 5
Anjiotensin dönüştürücü enzim ve I/D polimorfizmi
2005
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

SüleymanDemirel Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2005 Aralık; 12(4) Anjiotensin dönüştürücü enzim ve I/D polimorfizmi Sebahat Turgut Özet Renin-anjiotensin sisteminin kardiovasküler hastalıkların patogenezinde rolü bulunmaktadır ve kalp yetmezliği ile hipertansiyon tedavisinde kullanılan anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri kardiovasküler sistemde ADE'nin önemli rolünü vurgulamaktadır. Bu yazı ile ADE ve I/D polimorfizmi bilgileri derlenmiştir. ADE, anjiotensin I'i kuvvetli bir vazokonstriktör olan anjiotensin II'e dönüştürür ve bradikininin etkinliğini azaltır. ADE geni insan 17.kromozomunda intron 16'da üç genotip olarak eksprese olur. Bu genotipler “insertion” ve “deletion” olarak isimlendirilen I ve D alelleridir. D aleli, koroner kalp hastalığı ve ventriküler hipertrofi gibi birçok patolojik durumun gelişme riskinde artışla ilişkilidir. D alelli homozigot kişiler birçok kardiak durumda kötü bir prognoza sahiptir. I aleli ise sporcularda dayanıklılık performanslarında artış ile ilişkilidir. Anahtar kelimeler: Anjiotensin dönüştürücü enzim, ADE I/D polimorfizmi, kardiovasküler hastalıklar Abstract Angiotensin Converting Enzyme and I/D Polymorphism The renin-angiotensin system plays a role in the pathogenesis of cardiovascular diseases and the efficacy of angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors in the treatment of hypertension and heart failure emphasize the prominent role of ACE in the cardiovascular system. This review aims to discuss angiotensin converting enzyme and I/D polymorphism. ACE converts angiotensin I to the potent vasoconstrictor angiotensin II and that degrades bradykinin. ACE gene is located on human chromosome 17 expressing three genotypes within the intron 16 of the related gene structure. These genotypes are classified as I and D alleles which are termed as insertion and deletion, respectively. The D allele has been associated with an increased risk of developing several pathological processes, such as coronary heart disease and ventricular hypertrophy. Several cardiac conditions appear to have a worse prognosis in subjects homozygous for the D allele, whereas the I allele has been associated with enhanced endurance performance in sportsmen. Key words: Angiotensin converting enzyme, ACE I/D polymorphism, cardiovascular diseases

Anahtar Kelimeler:

Anjiotensin Converter Enzyme and I/D Polymorphism
2005
Yazar:  
Özet:

SuleymanDemirel University TIP FACULTY JOURNAL: December 2005; 12(4) Anjiotensin conversion enzyme and I/D polymorphism Sebahat Turgut Summary Renin-anjiotensin system plays a role in the pathogenesis of cardiovascular diseases and angiotensin conversion enzyme (ADE) inhibitors used in the treatment of heart failure and hypertension emphasize the important role of ADE in the cardiovascular system. In this article, the ADE and I/D polymorphism information is collected. ADE turns anjiotensin I into anjiotensin II, a strong vasoconstrictor, and reduces the effectiveness of bradicine. ADE genes are expressed in the human chromosome 17 in three genotypes in the intron 16. These genotypes are allels I and D, which are called "insertion" and "deletion". D alelium is associated with an increased risk of developing many pathological conditions, such as coronary heart disease and ventricular hypertrophy. Homozigot people with D allies have a bad prognosis in many heart cases. It is associated with an increase in the performance of the athletes. Keywords: Angiotensin Converter Enzyme, ADE I/D polymorphism, cardiovascular diseases Abstract Angiotensin Converting Enzyme and I/D Polymorphism The renin-angiotensin system plays a role in the pathogenesis of cardiovascular diseases and the effectiveness of angiotensin Converter Enzyme (ACE) inhibitors in the treatment of hypertension and heart failure emphasizes the prominent role of ACE in the cardiovascular system. This review aims to discuss angiotensin converting enzyme and I/D polymorphism. ACE converts angiotensin I to the potent vasoconstrictor angiotensin II and that degrades bradykin. ACE gene is located on human chromosome 17 expressing three genotypes within the intron 16 of the related gene structure. These genotypes are classified as I and D alleles which are referred to as insertion and deletion, respectively. The D allele has been associated with an increased risk of developing several pathological processes, such as coronary heart disease and ventricular hypertrophy. Several heart conditions appear to have a worse prognosis in subjects homozygous for the D allele, whereas the I allele has been associated with enhanced endurance performance in sportsmen. Key words: Angiotensin converting enzyme, ACE I/D polymorphism, cardiovascular diseases

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi