Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
LEYLÂ HANIM’IN YAYIMLANMAMIŞ İKİ ŞİİRİ
2020
Dergi:  
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]
Yazar:  
Özet:

Mecmualar, belli bir dönemi ve o dönemin edebiyat zevkini yansıtması bakımından değerli eserlerdir. Mecmuaların birçok çeşidi olmakla birlikte klasik Türk edebiyatındayaygın olanları şiir mecmualarıdır. Bu mecmualarda müstensihin beğenisine göre şiirler ve şairler yer almaktadır. Şiir mecmuaları klasik Türk edebiyatı çalışmalarına çeşitli açılardan katkı sağlayan önemli kaynaklardır. Son dönemde artan mecmua çalışmaları mecmualardaki metinler incelendiğinde tezkirelerde yer almayan veya adları çok duyulmamış olan şairlerin gün yüzüne çıkabildiğini, bilinen şairlerin divanlarında çeşitli sebeplerden dolayı yer almayan şiirlerin tespitinin yapılabildiğini göstermektedir. Çalışmamızın hareket noktası olan mecmua İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Bölümü T3560 numarada kayıtlı şiir mecmuasıdır. Müstensihi ve istinsah tarihi belli olmayan mecmuanın yazılış tarihi de kesin olarak bilinmemektedir. Mecmua 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar geniş bir aralıkta pek çok şairin şiirine yer vermiştir. Bu mecmua için müstensihin geniş bir yüzyıl aralığında yer almış şairleri ve bu şairlerin şiirlerini kendi beğenisine göre derlediğini söylemek mümkündür. Çalışmada yukarıda kısaca tanıtılan mecmudan hareketle Leylâ Hanım’ın (ö.1848) divanında yer almayan iki şiiri ortaya konulacaktır. Giriş bölümünde adı geçen mecmuanın tanıtımı yapılacak, ardından Leylâ Hanım’ın biyografisine değinilecektir. Daha sonra Leylâ Hanım’ın mecmuada bulunan şiirleri ile divanındaki şiirleri mukayese edilecek ve şairin şiirleri hakkında değerlendirme yapılacaktır. Son olarak çalışmamızın konusu olan ve Leylâ Hanım’ın divanında yer almayan bu şiirlerin çeviri yazılı metinleri verilecektir. Böylelikle Leylâ Hanım’ın şiirleri üzerinde yeni şiirlerle birlikte daha geniş bir değerlendirme yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]

Dergi Türü :   Uluslararası

Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]