Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Eskişehir ve Sakarya İlleri'nde Kurulu Bazı Damla Sulama Sistemlerinde Performans Göstergelerinin Değerlendirilmesi Damla sulama sistemlerinde performans göstergeleri
2015
Dergi:  
Soil Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, 2007-2009 yılları arasında, Eskişehir ve Sakarya yöresinde damla sulama sisteminin kullanıldığı ve farklı bitkilerin yetiştirildiği 13 işletmede yer alan damla sulama sistemlerinde yapılmıştır. Damla sulama sistemlerinde, damlatıcı su dağılım üniformitesi (EU), %80-99, alt çeyrek gerçek uygulama randımanı (AELQ) %74-95, alt çeyrekte potansiyel uygulama randımanı (PELQ), %66-86, sistem su uygulama randımanı (Ea) %56-96 ve basınç değişimi (P) %22-75, damlatıcılardaki debi değişimi ise %3- 49 arasında değişmiştir. Buna göre sistemlerin su uygulamalarında önemli sorunlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sistemlerde, özellikle debi ve basınç değişimleri kabul edilebilir sınırlar dışında gerçekleşmiştir. Düşük gerçekleşen sistem randımanları, damlatıcıların tıkanması ve diğer işletim yetersizlikleri ilişkili olabilir. İşletmelerin çoğunda kum-çakıl filtre sistemleri bulunmamaktadır. Sulama alanlarında gerekli işletme birimleri, lateral, manifold ve ana boru çapları, kontrol birimi unsurları ve pompa birimi unsurlarının toprak ve bitki koşulları gözönüne alınmaksızın tasarlandığı ve uygulandığı belirlenmiştir. Ayrıca, çiftçilerin damla sulama sistemi ve kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları da gözlenmiştir. Çiftçilerin damla sulama uygulaması konusunda eğitim almaları mutlaka gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Performance Indicators For Some Drip Irrigation Systems In Eskisehir and Sakarya Provinces
2015
Dergi:  
Soil Studies
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to evaluate drip irrigation systems of 13 different farms in Eskişehir and Adapazarı regions from 2007 through 2009. Emission uniformity (EU): 80-99%; actual efficiency of low quarter application (AELQ): 74-95%; potential efficiency of low quarter (PELQ): 66-86%; system application efficiency (Ea): 56-96%; pressure differences (P): 22-75% and dripper discharge differences (q): 3-49% was determined. The significant problems on water application of drip irrigation systems tested in the study area have appeared. The differences on dripper discharges and pressures for the tested systems were not acceptable values. Thus, the lower these performances might be attributed to clogging and/or lack of system design and application practices. There was, because, no media filter in the most of the drip irrigation systems tested. It was observed that the systems were constructed and used without considering soil and crop characteristics including manifolds, drip-lines (lateral), dripper discharge, pump and other units. In addition, the farmers have no appropriate knowledge on drip irrigation systems and its operation. It is strongly recommended that the farmers used drip irrigation systems must get appropriate training.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Soil Studies

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 863
2023 Impact/Etki : 0.314
Soil Studies