Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
ELEKTRONİK KÜLTÜR ORTAMINDA HALK HİKÂYELERİNİN YENİDEN KEŞFİ: KARİKATÜRİZE HALK HİKÂYELERİ
2023
Dergi:  
Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Halk bilimi ürünleri yüzyıllarca birincil sözlü kültür ortamında icra edilmiştir. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kitle iletişim araçları yaygınlık kazanmış ve halk biliminin yüz yüze ve yazılı olan geleneksel ortamının yanına internet odaklı elektronik kültür ortamı da eklenmiştir. Walter Ong, halk biliminin yeni icra mekânı olan elektronik kültür ortamını “ikincil sözlü kültür ortamı” olarak adlandırmaktadır. İkincil sözlü kültür ortamında gelişen folklora ise netlore, internet folkloru gibi isimler verilmektedir. İkincil sözlü kültür ortamında masal, efsane, halk hikâyeleri, halk inanışları, halk mutfağı gibi birçok ögenin kendine yer bulduğu görülmektedir. Bu çalışmada ise halk hikâyelerinin internet folklorundaki karikatür haline gelmiş gönderiler ele alınıp incelenecektir. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, katılımcı sözlükler vb. sosyal paylaşım sitelerinden alınan ve halk hikâyelerine atıfta bulanan çeşitli karikatürler çalışmanın sırını oluşturmaktadır. Çalışma konusuna uygun düşen karikatürlerden hareketle “Leyla ile Mecnun”, “Kerem ile Aslı”, “Ferhat ile Şirin” ve “Köroğlu” hikâyeleri incelenecektir. Bu hikâyelerin geleneksel ortamındaki şekli ile ikincil sözlü kültür ortamındaki mizahla harmanlanmış şekli karşılaştırılacaktır. İnternet folklorunda karşılaşılan halk hikâyelerine göndermede bulunan karikatürlerde geleneksel ortamdaki hikâye kahramanının başından geçen olayın esas alındığı ve bu olayın mizah ve yergi ile harmanlanarak günümüzdeki yozlaşmaların eleştirisinin yapıldığı dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Rediscovery Of Folk Tales In The Electronic Culture Environment: Cartoonized Folk Tales
2023
Yazar:  
Özet:

Folklore products have been performed in the primary oral culture environment for centuries. Depending on the development of technology, mass communication tools have become widespread and internet-oriented electronic culture environment has been added to the traditional face-to-face and written environment of folklore. Walter Ong calls the electronic culture environment, which is the new performance space of folklore, "secondary oral culture environment". The folklore that develops in the secondary oral culture environment is called netlore, internet folklore. It is seen that many elements such as fairy tales, legends, folk stories, folk beliefs, folk cuisine have found a place in the secondary oral culture environment. In this study, the posts that have become caricatures of folk tales in internet folklore will be discussed and analyzed. Various cartoons taken from social networking sites such as Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, participatory dictionaries, etc. and referring to folk tales constitute the secret of the study. The stories of "Leyla and Mecnun", "Kerem and Aslı", "Ferhat and Şirin" and "Köroğlu" will be analyzed based on the cartoons that are suitable for the subject of the study. The form of these stories in the traditional environment and the form blended with humor in the secondary oral culture environment will be compared. It is noteworthy that the cartoons referring to folk tales encountered in internet folklore are based on the event that happened to the story hero in the traditional environment and this event is blended with humor and satire to criticize the corruption of today.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi