Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 12
Allâme Şeyhî Efendi’nin Kudüs Temalı Şitâiyyesi veyahut “Karlar İçinde Bir Kudüs Tasviri”
2019
Dergi:  
Milel ve Nihal
Yazar:  
Özet:

Türk edebiyatının dönemlerine bakıldığında bir tema olarak Kudüs’ün Klasik ve Modern Türk edebiyatlarında çeşitli vesilelerle konu edildiği görülmektedir. Klasik Türk edebiyatında Kudüs kavramının bir mazmûn hâline gelerek kullanımının geleneksel bir forma dönüştüğünü belirtmek pek mümkün olmasa da çeşitli tür ve şekillerde bu temanın işlendiği belli sayıda edebî ürüne rastlanabilmektedir. Modern Türk edebiyatında ise konunun ele alınmaya başlanması 1960’lı yıllardan sonra Filistin Davası temelinde gerçekleşmiştir. Klasik Türk edebiyatında Kudüs temasını müstakil bir konu olarak işleyen az sayıdaki şairlerden birisi 17. yüzyıl şairlerinden Allâme Şeyhî Efendi’dir. Allâme Şeyhî’nin Divan’ında “Kudüs” temalı iki gazel ve bir kaside bulunmaktadır. Az işlenen bir tema olmasına rağmen Kudüs’ün Allâme Şeyhî’de üç ayrı manzumeyle konu edilmesinin sebebi şairin bu şehirde yaklaşık bir yıl süreyle kadılık görevinde bulunmasıyla açıklanabilir. Allâme Şeyhî’nin bu çalışmaya konu edilen manzumesi Kasîde Der Beytü’l-Makdîs Vâkı’-ı Sene başlığıyla verilen yirmi dört beyitlik bir kasidedir. Allâme Şeyhî, şitâiyye türündeki bu kasidesinde, kar yağışıyla duyduğu sevinç ile şehrin büründüğü beyazlığı ve güzelliği canlı ve bir o kadar da etkili tasvirlerle işlemektedir. Şairin Kudüs ve Harem-i Şerif olarak belirttiği Mescid-i Aksâ ve çevresiyle ilgili tasvirlerinin tamamı dış mekân unsurlarıyla ilgilidir. Şairin Kudüs ve çevresindeki kar yağışını tasvir ettiği bu manzumesinin aynı türdeki diğer pek çok şitâiyyeden farkı kış ve kışa ait unsurların olumlu bir algıyla verilmiş olmasıdır

Anahtar Kelimeler:

The Theme of the Lord’s Theme of Jerusalem or “A painting of Jerusalem in the Jews”
2019
Dergi:  
Milel ve Nihal
Yazar:  
Özet:

When it comes to the periods of Turkish literature, it seems that as a topic, Jerusalem is discussed with various occasions in the Classical and Modern Turkish literature. In classical Turkish literature, it is not possible to point out that the concept of Jerusalem has become a mazmûn and its use has become a traditional form, but it is possible to find a certain number of literary products in which this subject is processed in various types and forms. In modern Turkish literature, the issue began to be discussed after the 1960s on the basis of the Palestinian case. One of the few poets in classical Turkish literature who worked on the theme of Jerusalem as a special topic is the 17th-century poet Allâme Şeyhî Efendi. In the Divan of Allah’s Sheikh, the theme “Jesus” is two gazels and one cassette. Although it is a little processed topic, the reason that Jerusalem is discussed with three separate manuscripts in Allah’s Sheikh can be explained by the poet’s office of female in this city for about a year. Thus, in the fourth verse of the Qur’an, the Qur’an was revealed in the fourth verse of the Qur’an, and the Qur’an was revealed in the fourth verse of the Qur’an. In this kind of castle in the shadow of the shadow, the joy he hears with the snow, the white and the beauty of the city, and the life of the city is processed with a very effective picture. The poet describes Jerusalem and Harem as the Sheriff and all the images related to the Mosque of Aksah and its surroundings are related to the elements of the outside space. The poet’s book, which depicts the snowfall in Jerusalem and its surroundings, is that the difference from many other shites of the same kind is that the elements of winter and winter are given with a positive perception.

Anahtar Kelimeler:

Sitâiyye (hiemal) Theme On Jerusalem By Allâme Seyhî Efendi or “a Depiction Of Jerusalem In Snow”
2019
Dergi:  
Milel ve Nihal
Yazar:  
Özet:

When we look at the periods of Turkish literature, it is seen that as a theme Jerusalem is a subject in Classical and Modern Turkish Literature through several occasions. Although it is not possible to say that the use of the concept Jerusalem in classical Turkish literature as a poetic theme has become a traditional form, a number of literary works can be found in various types and shapes of this theme. Consideration of the subject in the modern Turkish literature has launched after the 1960s based on the Palestinian case. One of the few poets who used the theme of Jerusalem in classical Turkish literature as an independent subject was Allâme Şeyhî Efendi, one of the 17th century poets. There are two gazelles and one ode on the theme “Jerusalem” in Allâme Şeyhî’s Divan. Although Jerusalem is a subject that is less discussed, the reason why it became the subject in Allâme Şeyhî with three different poems can be explained by the fact that the poet was on duty as a cadi in this city for about a period of time. The poem by Allâme Şeyhî discussed on this study is the twenty-four-couplet poem titled Kasîde Der Beytü’l-Makdîs Vâkı’-ı Sene. In the şitâiyye (hiemal) type of his ode, Allâme Şeyhî treats his joy of snowfall and the whiteness and beauty of the city with vivid as well as effective depictions. All depictions of the poet on Jerusalem and al-Masjid al-Aqsa and its surroundings, which he referred to as Temple Mount, are all related to the outdoor elements. The difference between the poem by poet, in which he describes the snowfall in Jerusalem and its surroundings, and many other şitâiyye (hiemal) poems of the same type is that he has given a positive perception of winter and hiemal elements.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Milel ve Nihal

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 530
Atıf : 1.606
2023 Impact/Etki : 0.077
Milel ve Nihal