Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Mezbahada Kesime Alınan İneklerde Ovaryum ve Uterus Lezyonlarının Patolojik Yöntemlerle Araştırılması
2014
Dergi:  
Veterinary Sciences and Practices
Yazar:  
Özet:

Genital kanalda oluşan patolojik değişiklikler, infertilite ve yavru alınamamasının en büyük sebeplerinden birisidir. Yapılan bu çalışmada, Erzurum ilinde kesime alınan ineklerde ovaryum ve uterusta görülen patolojik değişikliklerin ortaya konulması, görülme oranlarının belirlenmesi ile makroskobik ve mikroskobik özelliklerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Erzurum ilinde faliyet gösteren özel bir kesimhanede, 224 ineğin kesimi takip edildi ve makroskobik lezyon görülen 41 hayvandan, ovaryum ve uterus örnekleri alındı. Rutin histpatolojik takip işlemleri sonrasında hazırlanan 5 mikronluk kesitler hematoksilen-eozinle boyandı ve ışık mikroskobunda incelendi. Çalışma sonunda % 18.3 oranında lezyon tespit edildi. Organ düzeyinde lezyonlar dikkate alındığında, ovaryumda % 7.59, uterusta % 12.5 oranında patolojik bulgu belirlendi. Ovaryumda gözlemlenen lezyonlar; atrofik ovaryum (% 1.34), folikül kistleri (% 3.57), luteinleşmiş kist (% 0.89), kistik korpus luteum (% 1.34), epitelyal inklüzyon kisti (% 0.89), pigmentasyon (% 0.45), granulomatöz yangılar (% 0.89), diğer ooforitisler (% 0.45) ve tümör benzeri yapılar (% 0.89) olarak tespit edildi. Uterus örneklerinde ise; adenomiyozis (% 0. 89), atrofi (% 0.89), endometriumda hiperplazi (% 2.23), endometriumda skuamöz metaplazi (% 0.45), pigmentasyon (% 1.34), hidrometra (% 0.89), mukometra (% 1.34), piyometra (% 0.89), hematometra (% 0.45), kataral-irinli endometritis (% 3.13), kronik endometritis (% 1.34) ve metritis (% 0.45) olarak belirlendi. Sonuç olarak, Erzurum ilinde mezbahada kesime alınan ineklerin ovaryum ve uterus örneklerinde % 18.3 oranında lezyon tespit edildi. Çalışmada uterus ve ovaryumda en çok karşılaşılan patolojik değişiklikler ise sırasıyla uterusun yangısal hastalıkları ve ovaryumda folikül kistleri olarak tespit edildi. 

Anahtar Kelimeler:

Study of ovarian and uterus lesions in cows cut in the mesh with pathological methods
2014
Yazar:  
Özet:

The pathological changes in the genital canal are one of the biggest causes of infertility and the inability to take a puppy. In this study, the objective is to identify pathological changes in the ovarian and uterus in cows cut in the province of Erzurum, to determine the incidence rates and to identify the macroscopic and microscopic properties. For this purpose, in a special cutting house in the province of Erzurum, 224 cuts were followed and samples of ovaries and uterus were taken from 41 animals with macroscopic injury. After routine histopathological tracking, the 5 micron cuts were painted with hematoxylene-eosine and studied in the light microscope. At the end of the study, 18.3% of the injuries were detected. When injuries are taken into account at the organ level, 7% in the ovarian. In the 59th part of the uterus, 12.5% of the pathological findings were identified. The injury observed in the ovarian was detected as atrophic ovarian (% 1.34), folicular cysts (% 3.57), luteinized cysts (% 0.89), cystic corpus luteum (% 1.34), epithelial inclusion cysts (% 0.89), pigmentation (% 0.45), granulomatic fires (% 0.89), other ooforitis (% 0.45) and tumor-like structures (% 0.89). In the Uterus examples, adenomyosis (% 0. 89), atrophy (% 0.89), hyperplasia in the endometrium (% 2.23), squamous metaplasia in the endometrium (% 0.45), pigmentation (% 1.34), hydrometry (% 0.89), mucometry (% 1.34), pyometry (% 0.89), hematometry (% 0.45), cataractic-irinic endometry (% 3.13), chronic endometry (% 1.34) and metrity (% 0.45) were determined. As a result, 18.3% of the ovarian and uterus samples of cows cut in the mosquito in the Erzurum province were detected. In the study, the most common pathological changes in the uterus and ovarian were identified as inflammatory diseases of the uterus and folicular cysts in the ovarian, respectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Veterinary Sciences and Practices

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 559
Atıf : 1.553
2023 Impact/Etki : 0.03
Veterinary Sciences and Practices