Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Ağır Pnömonili COVİD-19 Hastalarında ABH Gelişimi Tahmin Edilebilir mi?
2022
Dergi:  
Türk Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 (COVİD-19) ciddi solunum yolu hastalığı, glomerüler disfonksiyon ve akut tübüler nekroza neden olabilir. Laktat dehidrogenaz (LDH), C-reaktif protein (CRP), D-dimer, lenfopeni ve artmış nötrofil/lenfosit oranı (NLO), platelet/lenfosit oranının (PLO) kötü prognoz ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada bu mediyatörlerin akut böbrek hasarı (ABH) gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya COVİD-19 tanısı almış, şiddetli pnömoni gelişen hastalar dahil edildi. Üç alt grup oluşturuldu: Grup 1- yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatışta veya takipte ABH gelişen hastalar, grup 2- ABH olmayanlar, grup 3- kronik böbrek yetmezliği zemininde ABH gelişen hastalar. Demografik veriler, komorbiditeler, laktat, LDH, CRP, D-dimer, NLO, PLO değerleri ve mortalite kaydedildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: İki yüz elli altı hasta değerlendirildi. YBÜ öncesi grup 2’de D-dimer seviyeleri grup 3’ten anlamlı derecede düşüktü. Grup 2’de son gün D-dimer seviyeleri grup 3 ve grup 1’den anlamlı derecede düşüktü. Giriş LDH değerleri grup 1’de grup 2 ve grup 3’e göre daha yüksekti. Son gün LDH değerleri grup 1’de grup 2’ye göre daha yüksekti. Altıncı günde NLR değerleri grup 3’te grup 2’ye göre daha yüksekti. Grup 1’de son gün PLR değerleri grup 2’ye göre daha düşüktü. Diğer zamanlarda D-dimer, LDH, NLO ve PLO seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: ABH riskini belirlemede laboratuvar bulgularının katkısı açıklığa kavuşturulmamıştır

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 10
2023 Impact/Etki : 0.021
Türk Yoğun Bakım Dergisi