Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Karpal Tünel Sendromu Hastalarında Elektrodiagnostik Evreleme ile Klinik Evre, Semptom Süresi ve Vücut Kitle İndeksi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Dicle Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) tanısı klinik bulgular, fizik muayene ve elektromiyografi (EMG) ile konur. Vücut kitle indeksi (VKI) KTS gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı KTS hastalarında demografik verilerin değerlendirilmesi, klinik evreleme, VKI ve semptom süresi ile elektrofizyolojik KTS grupları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntemler: Çalışmaya EMG laboratuvarımıza KTS ön tanısı ile gönderilen ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı alan 270 olgu alındı. Bu hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, dominant ve etkilenen el, boy, kilo ve semptom süreleri kaydedildi. Elektrofizyolojik değerlendirmeye göre hafif, orta ve ağır olarak gruplandırılan hastalar klinik evre, VKİ ve semptom süreleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 44,35±12,38 yıl olup 237’ si ( %87,8) kadın idi. Tüm hastaların VKI ortalaması 27,85±2,93 olup erkeklerde 26,68±2,74, kadınlarda ise 28,02±2,92 kg/m2 saptandı. 50 (%18,3) hastada sadece sağ KTS, 32 (%11,85) hastada sadece sol KTS, 188 hastada (%69,62) ise bilateral KTS saptandı. EMG sonuçlarına göre sağ KTS ve sol KTS saptanan hastalarda elektrofizyolojik evreler ile semptom süresi, VKI ve klinik evre arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bilateral KTS varlığı ile klinik evre, semptom süresi ve VKI değerleri arasında da anlamlı ilişki saptandı (p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda uzun semptom süresi ve yüksek VKI, KTS varlığı ve şiddeti için birer risk faktörü olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca klinik bulguların ağırlığı ile birlikte elektrofizyolojik bulguların benzer şekilde ilerlediğinin gözlenmesi, sinir iletim çalışmalarının KTS tanısında ve şiddetinin değerlendirilmesinde ek, bağımsız ve tarafsız kanıtlar sağladığı gerçeğini yinelemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Dicle Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 3.094
2023 Impact/Etki : 0.081
Dicle Tıp Dergisi