Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
SELÇUKLU VE HAMİDOĞULLARI DÖNEMİNDE ISPARTA: KÜLTÜREL ORTAM
2009
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Isparta Göller Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alan önemli bir yerleşim merkezidir. Eski çağlarda Pisidya bölgesi’nin sınırları içinde kalan Isparta ve ilçeleri Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde sürekli yerleşime sahne olmuştur. Isparta’nın özellikle Şarkîkaraağaç, Gelendost ve Eğirdir ilçeleri Selçuklu döneminde başkent Konya’dan güneydeki Antalya ve Alanya liman şehirlerine uzanan kervan yolu üzerinde konumlanmaları açısından önem taşır. Selçuklu- Beylikler dönemlerinde Uluborlu ve Eğirdir şehir dokusu, yapıları ve Hamidoğulları Beyliği’nin başkenti olmaları nedeniyle öne çıkar. Isparta’da Selçuklu döneminde Atabey Mübarizeddin Ertokuş, I.Alâeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, Hamidoğulları zamanında ise Dündar Bey, Hızır Bey ve Hüsameddin İlyas Bey gibi banilerin imar faaliyetleri önemlidir. Bu çevredeki önemli yapılar arasında Atabey Ertokuş Medresesi, Gelendost Ertokuş Han, Eğirdir Han, Eğirdir Dündar Bey Medresesi, Barla Çaşnigir/ Ulu Camii gibi örnekleri sayabiliriz. Isparta ve ilçeleri her iki dönemde de siyasi, sosyal, ticari ve kültürel açıdan gelişme gösterir. Bu bölge tarihi ticari kimliğine uygun olarak bugün de özellikle orman ürünleri, bağcılık, balıkçılık ve dokumalarıyla ünlüdür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.961
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi