Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 3
Koronavirüs hastalığı 2019 salgını sırasında üniversite öğrencilerinde yaşam kalitesi ve ilişkili faktörler
2020
Dergi:  
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amaçları (1) Yeni Koronavirüs Hastalığı 2019 (COVID-19) salgını sırasında üniversite öğrencilerinde yaşam kalitesini, fiziksel aktivite düzeyini, uyku kalitesini, stres, kaygı ve depresyon düzeylerini incelemek ve (2) yaşam kalitesi ile bu faktörler arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Bu kesitsel ankete fizyoterapi bölümünde okumakta olan lisans öğrencileri davet edildi. Çevrimiçi anketi toplam 320 öğrenci yanıtladı. Yaşam kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi, uyku kalitesi, stres, kaygı ve depresyon seviyeleri sırasıyla Kısa Form 36, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Algılanan Stres Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Fiziksel aktivite düzeyleri öğrencilerin %36.6'sında düşük, %40.9'unda orta ve %22.5'inde yüksek düzeydeydi. Uyku bozukluğu prevalansı %27.5, orta-yüksek seviyedeki stres prevalansı %100, hafif-şiddetli derecede kaygı prevalansı % 88.1 ve hafif-orta derecede depresyon prevalansı ise % 75.6 olarak bulundu. Korelasyon analizi, genel fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesinin ruh sağlığı ve genel sağlık alanlarıyla (p<0.05) uyku kalitesi ve kaygı düzeyinin yaşam kalitesinin tüm alt alanlarıyla (p<0.05) stres seviyesinin yaşam kalitesinin fiziksel işlevsellik dışındaki tüm alt alanlarıyla (p<0.05) depresyon düzeyinin ise yaşam kalitesinin ruh sağlığı alt alanı ile ilişkili olduğu bulundu (p<0.05). Sonuç: Bu çalışma COVID-19 salgını sırasında üniversite öğrencileri arasında fiziksel inaktivite, stres, kaygı ve depresyon prevalansının yüksek olduğunu göstermiştir. Psikolojik destek ve fiziksel olarak aktif kalmak COVID-19 pandemisinin bu olumsuz etkileri ile başa çıkmaya yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Quality Of Life and Related Factors In University Students During The Coronavirus Disease 2019 Pandemic
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aims of this study were (1) to examine the quality of life, physical activity level, sleep quality, stress, anxiety, and depression levels, and (2) to determine the relationship between the quality of life, and these factors among university students during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic. Methods: The undergraduate physiotherapy students were invited in this cross-sectional survey. A total of 320 students responded to the online survey. Quality of life, physical activity level, sleep quality, stress, anxiety, and depression were assessed using the Short Form 36, International Physical Activity Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index, Perceived Stress Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, respectively. Results: The physical activity levels among students were 36.6% low, 40.9% moderate, and 22.5% high. The overall prevalence of sleep disorder, moderate to high stress, mild to severe anxiety, and mild to moderate depression were 27.5%, 100%, 88.1%, and 75.6%, respectively. The correlation analysis showed that the total physical activity level was associated with the mental health and general health domains (p<0.05); the sleep quality and anxiety level were associated with all the sub-domains (p<0.05); stress level was associated with all the sub-domains, except the physical functioning (p<0.05); depression level was associated with the mental health sub-domains of quality of life (p<0.05). Conclusion: This study showed that the prevalence of physical inactivity, stress, anxiety, and depression were high among university students during the COVID-19 pandemic. Therefore, psychological support and staying physically active can help cope with these negative effects of the COVID-19 pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 244
Atıf : 327
2023 Impact/Etki : 0.035
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation