Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 5
Çatmakaya (Seydişehir-Turkiye) boksit yatağının kökenine jeoistatistiksel ve jeokimyasal bir yaklaşım
2006
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

Çatmakaya boksit yatağı; otokton konumlu Senomaniyen yaşlı Katrangediği formasyonuna ait kireçtaşlarının üzerinde gelişmiş olan karstik çukurluk içerisinde yer almakta, üzerinde Senoniyen yaşlı Doğankuzu formasyonuna aitkireçtaşları bulunmaktadır. Diyabaz/dolerit, serpantinit, radyolarit, kireçtaşı ve çörtlerle temsil edilen ve yerleşimyaşı Geç Eosen- Erken Miyosen olan allokton konumlu Bozkır birliğine ait ofiyolit dilimleri bu birimi tektonik dokanakla örtmektedir. Boksitlere kaynak olabilecek kaya türünün belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada; boksitlerden ve bunlara kaynak olabilecek karbonatlar, terra-rosalar ve ofiyolitik kayaçlardan derlenen örneklerin analiz sonuçları jeokimyasal ve jeoistatistiksel değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Olası kaynak kayaçlardan ofiyolitte yapılan çalışmalara göre, Al2O3-CaO çifti arasındaki yüksek pozitif ilişki, duraylı element oranlarının boksitlerden farklı olması ve dağılım diyagramlarında regresyon doğrusunun orijinden sapması bu kayaçların boksitlere kaynaklıkedemeyeceğini göstermektedir. Boksitlerin, kireçtaşlarından türediği varsayıldığında, jeokimyasal olarak bazı elementlerin davranışlarının açıklanması için bir ara ürüne gereksinim duyulmaktadır. Kireçtaşından terra-rosa oluşumu sürecinde Si ve K 77, Zr 60, Ti 50.5, Fe 45.5, Al, Cu, Ga, Nb ve Th 37-40, Pb 21, Cr 19.6, Na 14, V 11, Ni 9.3,Mg 7.5 ve Zn 2.5 kat artmış ve Ca 20.1 kat azalmıştır. Terra-rosadan boksite geçiş sürecinde ise; Ca 30.7, Mg26.5, Na 17.9, Si 11, Zn 13.8, Cu 8.7, K 8.6 ve P’un 7.5 kez azalmasına karşın Al 3.04, Fe 2.14, Ti, Cr ve Th yaklaşık 2.5, Ga, Nb, Pb ve Zr 1.7-2 ve V 1.5 kat artmıştır. Karbonatlı kayaçlarda ve bunlardan türeyen terra-rosalarda Al-Fe ve Al-Si arasında saptanan yüksek pozitif, Ca-Al, Ca-Si ve Ca-Ti element çiftleri arasındaki yüksek negatif ilişkiler Al, Fe, Si, Ti ve Ca’un farklı kaynaklardan geldiğini göstermekte ve koefitik korelasyon dendogramları dabunu desteklemektedir. Çatmakaya yöresindeki karbonatlı kayaçlar, terra-rosalar ve boksitlerdeki duraylı elementoranları (Al/Ti, Al/Th, Al/Zr, Ti/Zr, Ti/Ga, Ti/Nb, Ti/Th, Ga/Nb, Ga/Th, Ga/Zr, Nb/Th, Nb/Zr, Th/Zr) birbirine benzerken, ofiyolitik kayaçlarda farklı çıkmaktadır. Boksitler ve muhtemel kaynak kayaçlarının birlikte değerlendirildiği korelasyon analizlerinde, Al-Fe, Al-Ti, Al-Ga, Al-Nb, Al-Th, Al-Zr, Ti-Ga, Ti-Nb, Ti-Th, Ti-V, Ti-Zr, Ga-Nb, Ga-Th, GaZr, Nb-Th, Nb-Zr ve Th-Zr element çiftlerinin çok yüksek pozitif ilişkiye (>0.95) sahip oldukları belirlenmiştir. Bu elementlere ait dağılım diyagramlarında da regresyon doğrusu merkezden veya merkeze çok yakın olarak geçmekte, terra-rosalar boksitlerle karbonatlı kayaçlar ve ofiyolitlerin arasında bir dağılım sunmaktadır. Bu verilere göre,kireçtaşlarından boksit oluşumu için gerekli olan ayrışma ürününün tüm Toros kuşağındaki karbonatlı kayaçlar üzerinde yaygın olarak gözlenen ve halen günümüzde de oluşumları devam eden terra-rosaların olduğu söylenebilir

Anahtar Kelimeler:

A geo-statistic and geochemical approach to the origins of the boxing bed
2006
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

The boxing bed is located in the carcassy hole that has developed over the Senomaniyen old Katrangediya formation, on which the Senoniyen old Birds formation belongs. Diabaz/doleritis, serpanthinitis, radiolaritis, curcumin and square represented and the allocton-located officolithic divisions of the Bozkır unity, which is located in Late Eosen- Early Miyosen, cover this unit with tectonic touch. In this study, which aims to determine the stone type that may be a source of oxides; the analysis results of the samples collected from the oxides and the carbonates, terra-rosas and officyolithic stones that may be a source of them are subject to geochemical and geo-statistic assessment. According to studies conducted in the officolite from potential sources, the high positive relationship between the Al2O3-CaO pair shows that the constant element ratio is different from the boxites, and the deviation from the origin of the regression correctness in the distribution diagrams that these stones cannot lead to the boxites. As the assumption is that the oxides are derived from the curtains, a intermittent product is required to explain the behavior of some elements geochemically. During the process of terra-rosa formation from the cortex, Si and K 77, Zr 60, Ti 50.5, Fe 45.5, Al, Cu, Ga, Nb and Th 37-40, Pb 21, Cr 19.6, Na 14, V 11, Ni 9.3, MG 7.5 and Zn increased 2.5 times and Ca fell 20.1 times. In the process of the transition from Terra-Rose to Boxite; Ca 30.7, Mg26.5, Na 17.9, Si 11, Zn 13.8, Cu 8.7, K 8.6 and P's 7. Despite its decrease 5 times, Al 3.04, Fe 2.14, Ti, Cr and Th increased about 2.5 times, Ga, Nb, Pb and Zr 1.7-2 and V 1.5 times. The high positive, found between Al-Fe and Al-Si in carbonated rockets and terra-roses deriving from them, high negative relationships between Ca-Al, Ca-Si and Ca-Ti elements pairs indicate that Al, Fe, Si, Ti and Ca come from different sources, and coeffective correlation dendograms support the depth. The constant elementaries of carbonate rockets, terra-rows and boxites (Al/Ti, Al/Th, Al/Zr, Ti/Zr, Ti/Ga, Ti/Nb, Ti/Th, Ga/Nb, Ga/Th, Ga/Zr, Nb/Th, Nb/Zr, Th/Zr) are similar to each other, while the offical rockets are different. In the correlation analysis, in which the oxides and potential sources were evaluated together, Al-Fe, Al-Ti, Al-Ga, Al-Nb, Al-Th, Al-Zr, Ti-Ga, Ti-Nb, Ti-Th, Ti-V, Ti-Zr, Ga-Nb, Ga-Th, GaZr, Nb-Th, Nb-Zr and Th-Zr elements pair were determined to have a very high positive relationship (>0.95). In the distribution diagrams of these elements, regression also passes directly from the center or very close to the center, terra-rosas offer a distribution between boxites and carbonate stones and officyolites. According to these data, it can be said that the separation product, which is necessary for the formation of boxite from the coatings, is widely observed on the carbonate rocks of all the Toros generations and is the terra-roses that continue to form even today.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yerbilimleri

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 566
Atıf : 932
2023 Impact/Etki : 0.233
Yerbilimleri