Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Cryptosporidium Spp’nin İshalli Hastalarda Mikroskobik ve Serolojik Yöntemlerle Araştırılması
2016
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cryptosporodium spp. gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ishale neden olan parazitler arasında hala önemli bir yere sahiptir. İmmün sistemi baskılamış bireylerde ölümcül ishallere neden olabilen, zorunlu olarak hücre içi yerleşim gösteren bir protozoondur. Bu çalışmada hastanemizde kronik ve akut ishal ön tanısı almış hastalarda etken olarak Cryptosporidium spp.’nin araştırılması, etkenin tanısında Modifiye Asit Fast boyama ve ELISA (Enzim Linked Immunassay Absorbant) yöntemini birlikte uygulayarak iki yöntemin sonuçlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Kasım 2013-Mayıs 2014 tarihleri arasında Erzurum Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi kliniklerinden Mikrobiyoloji laboratuarına gönderilen 86 ishalli dışkı örneği araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışma grubundaki dışkı örneklerine aynı gün Modifiye Asit Fast boyama yöntemi uygulanarak mikroskopta 100X objektifde incelendi. Toplanan dışkı örneklerinin bir kısmı ise hiçbir koruyucu madde ilave edilmeden ependorflara alınarak -20 °C’de saklandı. Saklanmış bu örnekler daha sonra Cryptosporidium antijenlerini aramaya yönelik hazırlanmış ELISA yöntemiyle çalışıldı. Kit üretici firmanın önerdiği şekilde uygulandı. Değerlendirme 450 nm dalga boyunda ELISA okuyucusunda yapıldı. Yaşları 0-83 arasında değişen 43 kız, 43 erkek bireylerden oluşan 86 kişiye ait gaita örneklerinde toplam 6 örnekte Modifiye Asit-Fast boyama ile pozitif sonuç saptanırken, ELISA yöntemiyle 8 örnekte pozitiflik saptanmıştır. ELISA yöntemiyle pozitiflik saptanan olguların 4’ü (%50) erkek, 4’ü (%50) kız idi. Modifiye Asit Fast boyama yönteminde ise pozitiflik saptanan olgular 2’si erkek (%33.3), 4’ü kız idi (%66.7). Sonuç olarak, dışkıda özgül antijen arayan ELISA’nın maliyeti, boyama yöntemine göre yüksek olmasına rağmen, uygulamada sağladığı avantaj, çok sayıda örneğe birlikte uygulama kolaylığı sağlaması ve hızlı sonuç vermesi gibi nedenlerle ELISA yönteminin Cryptosporidium tanısında tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi